Доступність посилання

ТОП новини

Продати землю: розбагатіти чи втратити все?


Київ – В новому році в Україні має бути скасований мораторій на продаж землі сільськогосподарського призначення. Понад шість з половиною мільйонів землевласників зможуть вільно продавати свої паї. Чи готова Україна до такого кроку і які наслідки він матиме для аграрного сектору зокрема – Радіо Свобода поцікавилося думками фахівців та самих аграріїв.

57% українців несхвально ставляться до того, що сільськогосподарські землі можна буде вільно купувати і продавати, свідчить соціологічне дослідження Світового банку, проведене наприкінці року. Водночас половина мешканців сіл підтримує скасування мораторію на продаж землі, а серед фермерів та керівників агропідприємств таких – більш ніж дві третини.

Утім Президент Віктор Янукович вважає, що Україна готова до створення вільного ринку землі. Ще восени він заявляв про те, що всі законопроекти, які мають регулювати ринок земельних відносин, вже в парламенті, та мають бути ухвалені вже на початку 2011 року. Те, що відбуватиметься з українським селом після цього, залишається об’єктом дискусій.

Скасувати мораторій на продаж землі: потрібно, але ризиковано

Скасовувати мораторій на продаж сільськогосподарських земель потрібно, але в нинішніх умовах ринок землі може спрацювати на користь окремих українських та закордонних бізнесменів, а не всієї України, вважає депутат-нашоукраїнець, член парламенського комітету з аграрної політики та земельних відносин Анатолій Матвієнко.

«Це має бути серйозно унормовано на законодавчому рівні. Найближчим часом мають відбутися парламентські слухання про те, що робити із ринком землі. Якщо подолати політичне протистояння, то це можна швидко зробити. Без законів ринок не може бути запущений – це небезпечно», – говорить депутат.

На сьогодні ринок оренди землі в Україні є досить стабільним, і передбачуваним для агробізнесу, відзначають експерти Світового банку. З іншого боку – Україна досі не має земельного кадастру, земельного банку, іпотеки та інших умов для початку вільної торгівлі аграрними землями, всі ці інституції мають бути створені до скасування мораторію, інакше Україна може зіштовхнутися із проблемами, які виникли у Латинській Америці з появою перших латифундій, вважає віце-президент Асоціації фермерів України Віталій Львов.

«Некерований ринок землі може призвести до того, що структура землекористування збалансується, і років п’ять Україна вироблятиме набагато менше сільськогосподарської продукції. Тому для введення ринку землі потрібні деякі запобіжники, які використовує цивілізований світ», – каже Віталій Львов.

В якості таких запобіжників представник аграрного бізнесу пропонує спершу дозволяти продаж не більше ніж 3-5 % всіх земель на рік, і не більше ніж 100 гектарів одній особі, щоби врятувати ринок від стрибків і уникнути ризику скуповування землі в одні руки.

Для створення ринку землі бракує стратегічних підходів - експерт

Важливо, не дозволити ринок землі, як самоціль, а зрозуміти, яким він має бути, говорить експерт Українського клубу аграрного бізнесу Володимир Лапа.

«Не вистачає стратегічних підходів. То обговорюється державний земельний фонд (законопроект про нього поданий до парламенту за день до Нового року – ред.), то – земельний банк, ніхто не знає, чи власники домовлятимуться самі, чи буде державний посередник, не відомо в якій мірі буде допущено на ринок іноземних громадян… отже – змістові питання важать більше, аніж одне рішення про те, чи буде ринок земель, чи ні».

Експерт прогнозує, що спершу землю продаватимуть лише ті, кому це найбільш потрібно, тому ціни спочатку буде нижчими за вартість. А купуватимуть попервах – представники місцевої влади та бізнесу. Однак враховуючи тенденції подорожчання продуктів харчування у світі, зростання ціни за гектар українського чорнозему відбудеться досить швидко, прогнозує Володимир Лапа.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG