Доступність посилання

ТОП новини

Україна має втілити заяви про боротьбу з корупцією в дії – ОЕСР


Прага – Організація економічної співпраці і розвитку заявила, що Україна має посилити боротьбу з корупцією, як обіцяла. Невдоволення цієї організації викликало те, що влада України все виголошує обіцянки, але зробила мало.

Україна мало чого досягла в подоланні корупції за останні чотири роки, всупереч регулярним обіцянкам керівників країни, мовиться в останньому звіті Організації економічної співпраці і розвитку.

Україна має негайно запровадити антикорупційні закони, щоб виконати свої міжнародні зобов’язання і засвідчити наявність політичної волі до боротьби з корупцією, заявила міжнародна економічна організація.

Звіт є результатом моніторингу зусиль України на боротьбу з корупцією, Організація здійснює його в рамках своєї ініціативи для країн Східної Європи і Середньої Азії – Антикорупційної мережі, створеної за так званим Стамбульським антикорупційним планом дій.

У звіті Україні рекомендовано, зокрема, ухвалити фундаментальне протикорупційне законодавство, яке відповідало б міжнародним стандартам і зобов’язанням держави чи реформувати законодавство, щоб забезпечити чесність державних службовців, не допускати конфлікту інтересів і домогтися його виконання.

Україна також має посилити громадські інституції, відповідальні за боротьбу з корупцією, і створити спеціальний антикорупційний слідчий орган із прокурорами-фахівцями в цій галузі, переглянути систему контролю за фінансуванням політичних партій, щоб забезпечити її прозорість, і далі розвивати публічний діалог, особливо з підприємцями, в боротьбі з корупцією.

Позитиви теж є, але небагато

Водночас у звіті зазначені й позитивні моменти в кількох галузях, у яких Україна вже досягла поступу. Як мовиться в повідомленні, позитивну оцінку отримав, зокрема, новий закон про державні закупівлі, який поліпшив становище.

Але, як заявляє Організація економічної співпраці і розвитку, в галузі держзакупівель необхідно вжити подальших заходів, щоб відвертати в ній корупцію і конфлікти інтересів.

Організація також схвально відгукується про нещодавно ухвалений закон про судочинство, який поліпшив законодавчу базу, що має гарантувати незалежність і безсторонність судочинства.

Загалом із раніше висловлених 24 рекомендацій Україна повністю виконала лише одну. Чотири виконані значною мірою, сім виконані частково. А ще 12 рекомендацій не виконані взагалі, мовиться у звіті.

А законів проти корупції все немає

Цей звіт, оприлюднений сьогодні, Організація економічної співпраці і розвитку ухвалила за результатами розгляду другого етапу моніторингу України ще 8 грудня минулого року.За час, що минув відтоді, Україна взагалі втратила пакет антикорупційного законодавства, аналізований у звіті.

Ці закони, що були ухвалені ще 2009 року, але так і не набули чинності, Верховна Рада скасувала 21 грудня минулого року.

Замість них парламент має розглядати інші законопроекти на цю ж тему, тільки цього разу подані Президентом Віктором Януковичем.

За словами деяких депутатів, істотної різниці між ними немає, хіба що скасували три закони, а ухвалювати будуть тільки два.
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG