Доступність посилання

ТОП новини

Назарбаєв – президент Казахстану до 2020-го?


Нурсултан Назарбаєв
Нурсултан Назарбаєв

Прага – У перший день старого Нового року, 14 січня, незважаючи на протести та президентське вето Нурсултана Назарбаєва, казахстанський парламент ухвалив рішення провести всенародний референдум, щоб Назарбаєв залишився президентом до 2020 року. Дехто стверджує, що це все було заздалегідь заплановане, а протести та вето казахського президента – це всього лише показуха.

Члени казахстанського парламенту порівнюють його з Вашингтоном, Магатмою Ґанді та Ататюрком. Але цього їм не вистачає, тепер казахстанські народні обранці хочуть, щоб Нурсултан Назарбаєв керував державою ще й наступних 9 років. Мовляв, навіщо нам президентські вибори, давай референдум і вперед. Назарбаєву стукне 80, і він ще буде президентом.

Майже весь казахстанський парламент в руках пропрезидентської правлячої партії «Нур Отан» («Світла батьківщина»), отож всі депутати одноголосно проголосували за референдум. Казахстанська Центральна виборча комісія стверджує, що 5 мільйонів виборців, а це більше ніж половина казахстанського електорату, підписалися за проведення такого референдуму.

Саме на це звернув увагу спікер казахстанської нижньої палати парламенту, Мажилісу, Орал Мухамеджанов. «Шановні колеги, сьогодні ми ухвалили історичний закон щодо проведення референдуму, щоб продовжити термін нашого президента. Цей закон стає основою референдуму і цим законом, який забезпечує майбутнє, ми підтримуємо волю більше ніж 5 мільйонів людей», – заявив Мухамеджанов.

Вічний президент та лідер нації

Назарбаєв очолив Казахстанську Радянську Соціалістичну Республіку 1989 року, в останны роки Радянського Союзу, від того часу країна не мала іншого лідера. Його вже тричі було обрано президентом і один раз вже продовжено президентський термін референдумом.

Багато хто вважає, що завдяки Назарбаєву країна розвивається і піднімається на світовій арені. Однак його супротивники, та, до речі, й деякі прихильники визнають: із такими величезними покладами нафти, які має Казахстан, підвищення рівня життя в країні було неминучим. Як би воно не було, більшість тих нафтових грошей опинилися в кишенях сім’ї та близьких соратників Назарбаєва, волає опозиція.

Попри те, що спікер нижньої палати, Мажилісу, говорить про масову підтримку референдуму, проти нього виступають як в Казахстані, так і поза його межами. Цього тижня опозиція провела демонстрацію під офісами правлячої партії «Нур Отан», на яку всі демонстранти прийшли з малими трунами, в яких вони символічно поховали казахську демократію. Міліція усіх швидко затримала і відвезла до своїх відділків.

На різних інтернетівських сайтах лунали повідомлення про використання адмінресурсу – підтримайте референдум, інакше втратите роботу, місце в університеті тощо. Навіть почали лунати голоси про те, а хто ж саме ці 5 мільйонів, давайте оприлюднюйте ці підписи...

А посольство США оприлюднило заяву, в якій проведення національного референдуму замість президентських виборів називає «регресом демократії».

Володимир Козлов, голова опозиційної партії «Алґа» («Вперед»), яку влада не хоче зареєструвати, закликає до кардинальних змін. «Не знаю, що президент робитиме, але знаю, що він повинен зробити. Він повинен розпустити парламент, назвати їх холуями, а не народними обранцями і оголосити нові парламентські вибори, а опісля піти на президентські вибори в 2012 році», – зазначив Козлов.

Тим часом парламент ухвалив ще одну конституційну зміну, яка матиме серйозне відлуння в майбутньому. Дотепер у 46-й статті казахстанської конституції мова йшла тільки про «першого президента», від сьогодні ця фразеологія розширюється. До «першого президента» додається ще й титул «єлбаси» – лідер нації. Це звання Назарбаєву парламент присвоїв минулого року за «все те, що він зробив для народу».

Не відомо, коли казахстанці проведуть цей референдум, однак його результати вже відомі.
  • Зображення 16x9

    Ірина Халупа

    На Радіо Свобода від 1990 року. Редактор і ведуча передач «Україна і світ», «52:30 у різних вимірах», «Вечірня Свобода», «Українське коло», «30 хвилин у різних вимірах». У 2001–2007 роках заступник директора Української редакції. 2007–2011 роки – директор редакції. Жила в п’яти країнах. Люблю мови, подорожувати, українську літературу 1920-30-х років, мистецтво та старі фільми. Не терплю фальш і брехню. Щоб не збожеволіти від української політики – вишиваю.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG