Доступність посилання

ТОП новини

Кримська влада наважилася на діалог із Меджлісом


Сімферополь – Кримська влада таки погодилася на діалог із Меджлісом кримськотатарського народу. Прем’єр-міністр автономії Василь Джарти зустрівся з одним із лідерів кримських татар Рефатом Чубаровим і пообіцяв не зносити силою самобуди репатріантів на самовільно зайнятій землі. Початку діалогу передували погрози урядовців застосувати силу проти самоселів.

На початку цього тижня кримський прем’єр Василь Джарти виступив із досить жорстким листом на адресу лідера Меджлісу Мустафи Джемілєва, в якому в ультимативній формі зажадав «припинити вакханалію беззаконня» і «добровільно звільнити» самовільно зайняті кримськими татарами земельні ділянки, оскільки, за словами глави уряду автономії, самозахоплення «заважають соціально-економічному розвитку регіону і є дестабілізуючим чинником міжнаціональної злагоди».

У випадку невиконання цієї вимоги Василь Джарти пригрозив підключити силові структури. Лідер Меджлісу Мустафа Джемілєв, до якого звертався кримський прем’єр, у цей час у складі парламентської делегації перебував у Туреччині і звідти заявив, що «не виключає погромів». Він припустив, що «може дійти до кровопролиття».

Василь Джарти і Рефат Чубаров, 20 січня 2011 року (фото Головного управління інформаційної політики Ради міністрів АРК)
Радіо Свобода стало відомо, що жорсткі заяви Василя Джарти і Мустафи Джемілєва викликали занепокоєння у дипломатичних і міжнародних колах. Один із західних дипломатів на умовах анонімності повідомив, що така стурбованість була доведена до українського уряду. Офіційних підтверджень цього немає, але у середу урядова прес-служба повідомила про намір Василя Джарти зустрітися з Рефатом Чубаровим, який очолює Світовий конгрес кримських татар і є першим заступником голови Меджлісу.

Така зустріч відбулася у четвер увечері і та ж прес-служба з посиланням на главу кримського уряду повідомила, що головним підсумком зустрічі є «налаштування на діалог і співпрацю між владою і кримськими татарами у розв’язанні найскладніших і запущених проблем».

Земельні проблеми влада готова врегулювати

За словами Рефата Чубарова, кримський прем’єр заявив, що виключає застосування силових форм вирішення земельної проблеми в автономній республіці і це спільна позиція і лідерів Меджлісу, і керівників уряду автономії. Він розповів Радіо Свобода, що Меджліс запропонував, спираючись на результати роботи попередніх робочих комісій і груп, зокрема створених урядом України і Радою міністрів Криму, перейти до ухвалення рішень по кожному масиву і кожній людині, що внесена у списки на отримання земельної ділянки.

За повідомленням урядової прес-служби, Василь Джарти погодився із цим і запропонував пілотним проектом зі звільнення самозайнятих земель обрати Сімферополь і Сімферопольський район. За словами голови уряду автономії, місцева влада протягом місяця визначить земельний масив, який відповідає планам розвитку міста та району і запропонує самопоселенцям, які мають право на отримання землі, будувати житло саме там.

Рефат Чубаров зазначив, що цей процес складний, але цілком реальний і позитивно вплине на міжетнічні відносини в регіоні. Водночас, Василь Джарти висловив готовність зустрітися з головою Меджлісу Мустафою Джемілєвим, як тільки він повернеться зі службового відрядження до Туреччини, де той, до речі, зустрічався з президентом і прем’єр-міністром країни.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG