Доступність посилання

ТОП новини

Ліками для наркозалежних торгують як наркотиками – ГПУ


Київ – Українські силові відомства почали у посиленому режимі перевіряти гуманітарні громадські організації. Правоохоронці практично паралізували роботу «Всеукраїнської мережі людей, що живуть з ВІЛ/СНІДом», яку перевіряють на наявність наркотичних речовин, кажуть керівники цієї організації, і запевняють, що перевірки почалися одразу після їхніх критичних зауважень на адресу влади.

«Всеукраїнська мережа людей, що живуть з ВІЛ/СНІДом» стривожена діями Генеральної прокуратури та Міністерства внутрішніх справ, заявив Радіо Свобода голова координаційної ради організації Володимир Жовтяк. Зусиллями правоохоронців діяльність організації майже зупинилася, каже він.

«Без пояснювальних документів прокуратурою одночасно з департаментом Міністерства внутрішніх справ розпочата перевірка всіх основних контрактів, юридичних, бухгалтерських та фінансових документів. Активність правоохоронців співпала з нашими критичними заявами з приводу неефективних дій Міністерства охорони здоров’я з організації закупівель медичних препаратів для лікування ВІЛ-інфікованих», – наголосив Жовтяк.

Як з’ясувалося, слідчі шукають наркобаронів. Перевірки деяких гуманітарних організацій проводяться з метою боротьби з незаконним поширенням наркотичних речовин, заявив речник Генеральної прокуратури Юрій Бойченко.

«Замінники, замінна терапія застосовується до наркозалежних, а деякі люди, не чисті на руку, які стоять біля розподілу цих ліків, виводять їх у тіньовий обіг. Вони продають ці препарати за великі гроші. Цим питанням опікувався і Президент Віктор Янукович», – наголосив Бойченко.

Генпрокуратура вимагає забагато документів – Шерембей

Утім, за словами керівника департаменту комунікації «Всеукраїнської мережі ЛЖВ» Дмитра Шерембея, прокуратурі або бракує інформації, або заява речника покликана приховати правду.

«Організація не опікується впровадженням програми замісної терапії в Україні. З усіх 44 питань, заданих нам прокуратурою, 44 стосуються грошей. Крім того, вони також вимагають усі наші фінансові перерахування за минулий рік. Там більше 4 тисяч перерахувань – це близько тисяча сторінок друкованого тексту», – зазначив Шерембей.

«Всеукраїнська мережа ЛЖВ» була зареєстрована 10 років тому і сьогодні має представництва в 40 регіонах України, а також понад 400 співробітників. Мережа здійснює контроль над закупівлями препаратів для ВІЛ-позитивних людей і, як стверджують її представники, надає послуги з лікування, догляду та інформаційного забезпечення понад 20 тисячам українців.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG