Доступність посилання

ТОП новини

Чи є альтернативи «непотрібній» ГТС?


Київ – Українська газотранспортна система за нових економічних і геополітичних реалій значною мірою втрачає своє значення. Росія будує газопроводи, які оминатимуть території України, Білорусі та Польщі. Євросоюз зацікавлений у диверсифікації постачань і розвиває проект «Набукко», що передбачає транспортування до країн ЄС нафти з регіону Каспійського моря. Які виклики з огляду на це постають перед Україною?

Українська газотранспортна система найближчим часом уже не матиме для Євросоюзу такого значення, як це було ще кілька років тому. Цього тижня єврокомісар з питань енергетики Ґюнтер Еттінґер заявив: якщо Росія побудує альтернативні газогони, а ЄС вдасться реалізувати проект «Набукко», то сенсу інвестувати в модернізацію української ГТС європейці не матимуть.

Транзит значно зменшиться

Росія також не зацікавлена в Україні як країні, що здійснює транзит газу.

«Всі програмні документи Російської Федерації спрямовані на те, щоб побудувати газогони в обхід України, і це робитиметься», – говорить заступник директора центру «Психея» Генадій Рябцев.

У вівторок слова експерта опосередковано підтвердив прем’єр Микола Азаров, який засвідчив: те, що пропонує Росія як внесок до спільного підприємства з розвитку ГТС, Україну не задовольняє.

«Виникає питання, які активи увійдуть з боку Росії в це спільне підприємство. Якщо це активи, які дозволять мати нам газ і нафту, ми «за». Але якщо це родовище, що вимагає вкладення величезних ресурсів, що не має зрозумілої схеми транспортування ресурсів, з незрозумілими термінами окупності, то ми «проти», – сказав глава українського уряду.

Головний інтерес Росії – мати Україну за найбільшого споживача газу. Водночас транзит буде незначним, вважає Генадій Рябцев.

«Невелике постачання, наприклад, 25 мільярдів кубометрів газу у країни Східної Європи, куди через Україну набагато краще постачати, аніж через два моря», – каже Рябцев.

Універсальний рецепт виживання


Торік обсяг транзиту становив близько 100 мільярдів кубометрів. За цих умов стратегічним завданням України має стати диверсифікація схем постачання, вважає незалежний експерт Володимир Саприкін.

«Перше завдання – це збудувати термінал зрідженого природного газу, тобто зробити альтернативне джерело постачання. Цілком можливо зробити і реверс, постачаючи природний газ з Західної Європи, це може бути газ сусідів, які теж отримують його у зрідженому вигляді», – вважає експерт.

Фахівці переконані, що невідворотним заходом є зменшення залежності української економіки від газу. Торік Україна спожила майже 58 мільярдів кубометрів «блакитного палива». Для порівняння – Польща використовує вчетверо менше.

Євросоюз з 2005 року невпинно зменшує споживання газу і розширює використання альтернативних видів енергії. Такий шлях має пройти і Україна.
  • Зображення 16x9

    Антон Шульга

    Працюю на Радіо Свобода з квітня 2010 року. Редактор та ведучий ранкових новин. Попередній трудовий досвід також пов’язаний із радіо – обласним державним у Луганську, «Радіо-Ера» в Києві. Народився 1975 року у Жовтих Водах на Дніпропетровщині. Вищу освіту отримав у Луганському державному педагогічному університеті ім. Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG