Доступність посилання

ТОП новини

У Сербії страйкують працівники Міністерства внутрішніх справ


Белград – У Сербії страйкує одна із двох поліцейських профспілок, котра має, за словами її керівників, тринадцять тисяч членів. Страйкарі вимагають підвищення зарплат та поліпшення умов праці.

Міністерство внутрішніх справ відмовляється подати інформацію про кількість поліцейських. За неофіційними даними, в міністерстві є 45 тисяч працівників, у тому числі 25 тисяч тих, хто виконує службу в поліцейській формі. Інші – виконують адміністративну роботу, працюють у слідчих органах та службі безпеки.

Поліцейські в середньому заробляють 300 євро на місяць, а для виживання пересічної сім’ї необхідно принаймні 400 євро. Окрім цього, поліцейські кажуть, що вони вже кілька років не отримували форму та чоботи.

Дотримуючись закону, страйкарі прибувають на робочі місця і чергують у відділах. Вони готові відразу реагувати в разі транспортних аварій чи будь-яких інцидентів.

А поліцейська адміністрація зовсім припинила роботу – не можна отримати жодного документа чи посвідчення, зареєструвати машину і таке подібне. Цим обурені ті громадяни, кому невідкладно потрібні документи для поїздки, влаштування на роботу чи врегулювання подібних справ. Іншим байдуже, або вони підтримують вимоги страйкарів. Адже в Сербії невдоволені всі, хто отримує зарплату з бюджету.

Оскільки в країні є дві профспілки поліцейських, то важко сказати, чи справді страйкують аж 70 відсотків працівників МВС.

Страйк не вплине на стабільність у державі?


Міністр внутрішніх справ Івіца Дачич, який зараз перебуває в Сполучених Штатах Америки, висловив сподівання, що кабінет міністрів наступного тижня обговорить вимоги страйкарів. Інші урядовці досі утримувалися від заяв.

Поряд із підвищенням зарплати на 40 відсотків, поліцейські вимагають підписання нової колективної угоди з владою, а також нові форми одягу. Деякі ЗМІ попереджають, що страйк може впливати на стабільність у країні.

У суботу в столиці Белграді має відбутися протестний мітинг опозиційної Поступової партії, на який збираються прибути кілька десятків тисяч громадян. Деякі сербські оглядачі вважають, що могли б статися інциденти в разі, якщо не буде достатньо поліцейських. Та керівники цієї партії запевняють, що вони спроможні контролювати пікетувальників, навіть якщо в Белграді не буде жодного поліцейського.

Переговори лідерів Незалежної профспілки поліцейських із представниками МВС завершилися без результатів, а їхня зустріч із прем’єр-міністром Мирком Цветковичем відкладена на невизначений час.
  • Зображення 16x9

    Михайло Рамач

    Михайло Рамач (16.08.1951 – 13.05.2023). За освітою історик. Журналіст, поет, перекладач та сценарист. Автор семи поетичних книжок, пʼяти книг есе про колишню Югославію й нинішню Сербію. Був головним редактором трьох сербських щоденних газет. Співпрацював з Радіо Свобода з 1998 року. В сербських ЗМІ від початку 1990-х років друкував матеріали про Україну.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG