Доступність посилання

ТОП новини

Ющенка насторожують арешти екс-урядовців


Віктор Ющенко
Віктор Ющенко

Київ – Колишній Президент України Віктор Ющенко заявив сьогодні журналістам, що справі про його отруєння не вистачає публічності. За його словами, у ній з’явилось «багато нюансів». Водночас Ющенко зазначив, що дещо пізніше розкаже про нові обставини у своїй справі. Він також заявив, що його насторожують арешти екс-урядовців.

«Хочу відверто сказати, що у моїй справі про отруєння є багато нюансів, які я бачу, що нова команда намагається видати на-гора і сама із собою дискутує», – сказав колишній Президент України.

Ющенко пообіцяв, що розповість про це згодом. «Прийде момент, коли я хотів би заговорити по нових обставинах дещо повніше», – сказав колишній глава держави, не уточнивши, коли саме це відбудеться.

Обвинувачені мають вести діалог із журналістами, суспільством – Ющенко

Сьогодні Ющенко чи не уперше висловив своє ставлення до масових арештів серед членів уряду Юлії Тимошенко.

Отож Ющенка насторожує той факт, що до колишніх урядовців, стосовно яких тривають розслідування кримінальних справ, застосовують такі запобіжні заходи, як арешт.

«Мені не подобається, коли до людей, які були урядовцями і з честю виконували свої зобов'язання... я не можу припустити, що вони могли бути задіяні у брудних кримінальних справах, сьогодні застосовують запобіжні заходи у вигляді арешту. Це насторожує», – сказав Ющенко журналістам у Києві в понеділок.

Він вважає, що ці «люди, стосовно яких висунуто обвинувачення, мають вести діалог із журналістами, суспільством, щоб ми не вели односторонню бесіду: влада говорить, прокурор говорить, а людину, яку обвинувачують, ми місяцями не бачимо».

«Демократія – це те, що ти не можеш віддати»

Ющенко також не виключає, що арештований за вбивство журналіста Георгія Гонгадзе колишній генерал МВС Пукач міг своїми показами знівелювати участь деяких політиків у справі у справі про вбивство журналіста Георгія Гонгадзе.

За словами Віктора Ющенка, є справи, які якоюсь мірою можуть бути тестом для українського правосуддя, зокрема, це стосується і справи Гонгадзе.

«Уже ходять цілі історії, що Пукач за ці 8 місяців чи 12 ув’язнення міг дати покази і проти якихось політиків або, навпаки, знівелювати участь тих чи інших політиків», – сказав Ющенко.

Він зауважив, що ця справа є дуже резонансною і дає відповідь на те, чи «робить уроки країна» у своїй судовій і досудовій системі. «Це боротьба. Ви знаєте, тут немає гарантій», – додав Ющенко.

Він підкреслив, що без демократичного розвитку країни неможливо об’єктивно завершити розслідування справи Гонгадзе та багатьох інших резонансних справ.

«Демократія – це не те, що тобі дали. Демократія – це те, що ти не можеш віддати. І доля демократії – не в руках влади, а в наших руках», – сказав Ющенко.

На його думку, від того, наскільки суспільство буде консолідоване й об’єднане перед подібними викликами, значною мірою залежатиме і подальший розвиток українського правосуддя, й України в цілому.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG