Доступність посилання

ТОП новини

Недовіра до опозиції стримує зростання опору владі


Київ – Президент Віктор Янукович запевняє, що опір новій владі та тим реформам, які вона проводить, скоро закінчиться. Відповідаючи на запитання журналістів про згортання демократії в Україні, Віктор Янукович зазначив, що дискусію на цю тему порушують захисники «старої корупційної системи». Натомість опозиція обіцяє зростання спротиву, а експерти наголошують на тому, що протестні настрої поки що є пасивними.

Глава держави зазначив, що, на його думку, шалений опір діям влади скоро скінчиться. Натомість опозиціонери дотримуються протилежної точки зору. Депутат-нашоукраїнець Андрій Парубій, який є одним з організаторів громадянського руху «Опір», стверджує, що спротив владі найближчим часом лише зростатиме. За його словами, соціологічні дані свідчать: кількість людей, які готові протестувати проти режиму Януковича, невпинно зростає.

Андрій Парубій
«Очевидно, Янукович або займається самонавіюванням, або хоче переконати суспільство, що він зможе подолати цей опір. Такі спроби справді робляться: через намагання залякати суспільство, як це було після підприємницького Майдану. Проте я переконаний, що політика, яку проводять Янукович та його команда – і в сфері соціальній, і в економічній, і в гуманітарній – призведе до зростання спротиву», – заявив Андрій Парубій.

На заваді протестам постав парадокс

Політолог Володимир Фесенко вважає, що теза Президента про шалений опір владі з боку корупційної системи є не надто обґрунтованою і радше свідчить про настрої в оточенні Президента. Натомість експерт звертає увагу на інший аспект: владі не все вдається реалізувати так, як задумувалося.

Володимир Фесенко
«Є проблема сприйняття реформ, – каже Володимир Фесенко. – Треба суспільству пояснювати, чому реформи потрібні. Цього, нажаль, не робиться».

Разом з цим, політолог запевняє, що на даний момент немає підстав говорити про наростання опору суспільства владі.

«Соціологія каже: незадоволення є, але це пасивне незадоволення. Поки що воно не перейшло в політичну фазу. Що гальмує зростання протестних настроїв – так це високий рівень недовіри не лише до влади, але й до опозиції. Парадоксально, але зараз опозиції не довіряють більше, ніж владі. І цей парадокс стримує, тому що протестні настрої хтось же має очолити», – зауважив Володимир Фесенко.

За його словами, зараз існують передумови як для зростання опору владі, так і до підвищення довіри суспільства до неї. Яким чином розвиватимуться суспільні настрої в країні передусім залежить від того, наскільки ефективно влада зможе реалізувати непопулярні заходи та покращити ситуацію до парламентських виборів, які швидше за все, мають відбутися восени 2012 року.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG