Доступність посилання

ТОП новини

Тимошенко заявляє, що лише Януковичу потрібна «одна єдина опозиція» (європейська преса)


Прага – Юлія Тимошенко заявила в інтерв’ю західним журналістам, що –лише «авторитарний режим тримається за одну єдину опозицію», а «в демократичному світі є різні опозиційні напрямки». Експерти вважають, що Київ ризикує втратити контроль над Чорноморським нафтогазовим шельфом. Президент Білорусі Олександр Лукашенко, як інформують у Брюсселі, критикує ЄС за Україну.

Австрійська «Ді Прессе» оприлюднила лаконічне інтерв’ю з лідером БЮТ Юлією Тимошенко, котра зазначила, що незалежна опозиція залишиться в Україні складовою політичного ландшафту, не зважаючи на намагання влади Януковича створити «одну єдину...», ручну, опозицію за зразками сусідніх із Україною держав. Щоправда, Тимошенко не назвала тут цих сусідів конкретно. Лідер однієї з найбільших опозиційних сил дуже лаконічно відповіла на питання про те, «чому опозиція у боротьбі з владою роз’єднана і частково розсварилася?» Тимошенко пояснила це так: «В демократичному світі мають місце різні опозиційні напрямки. Лише авторитарному режимові потрібна одна єдина опозиція. Це якраз і намагаються витворити в Україні. Влада працює над цим і вже хоче тримати таку ручну групу в парламенті. Це тенденції, які є вже реальністю у наших державах-сусідах. Правда, Україна ще має шанс уникнути такої долі». Відповідаючи на запитання «Ді Прессе», як УЄФА і західні спонсори мають ставитися до намагань влади Януковича рекламувати Україну на Євро-2012 цивілізованою, відкритою для всього світу, Тимошенко нагадала, що Україну вибрали місцем для чемпіонату Європи з футболу у час демократії, торжества вільних виборів, свободи преси і порадила «всім відповідальним особам конкретно бачити і вирішувати, чи є ще Україна такою державою, котрій надали таке право проводити це змагання». Лідер БЮТ до того ж зауважила, що «захід починає правильно оцінювати політичну ситуацію в Україні» і «не підтримує політику Януковича». Тимошенко також сказала, що тепер важко прогнозувати характер наступних парламентських виборів в Україні, чи будуть вони вільними і відкритими, але, на її думку, навіть перенесення цих виборів із березня 2011 на осінь 2012-го «не врятує Януковича, бо він не виграв би вільних виборів». «Ді Прессе» також зауважила, що «напруження останніх місяців не минула для Тимошенко безслідно, вона схудла, сидить, задумавшись, у своєму офісі, який чимось відображає українське суспільство: з одного боку ультрасучасний плоский екран ХХL, а на стіні навпроти релігійні картини та ікони».

Московська «Нєзавісімая газета» інформує, що російська нафтогазова компанія «Лукойл» попередньо домовилася з Києвом щодо участі, разом із російським «Газпромом», у освоєнні родовищ нафти і газу на шельфі Чорного моря, який ще й не поділений реально між Україною і Росією. Газета також наводить оцінки експертів, котрі вважають, що Київ ризикує «втратити контроль над чорноморським енергетичним шельфом» і потрапити під «ціновий диктат» російських нафтогазових гігантів.

Брюссельський оглядач EUObserver Ендрю Ретман інформує, як білоруський президент Олександр Лукашенко брутально розкритикував ЄС у розмові з дипломатом із Талліна, згідно з американською дипломатичною телеграмою з естонської столиці від жовтня 2009 року, за ніби-то намагання Брюсселя «тиснути на Мінськ» та «відмахується» від «залякування» його санкціями Заходу у відповідь на репресії проти білоруської опозиції. Оглядач зі столиці ЄС також зазначив, що білоруський диктатор розкритикував ЄС у розмові з главою МЗС Естонії за ніби-то погане поводження з Україною. Видання з Брюссель цитує тут естонського міністра, котрий, зокрема, сказав послу США в Естонії: «Лукашенко стверджував, що Україна вдалася до низки реформ, щоб «сподобатися» ЄС і НАТО, але в результаті вона тепер опинилася далеко від членства у цих організаціях і перебуває в економічній та політичній розрусі».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG