Доступність посилання

ТОП новини

Білоруси вже відчувають, скільки їм коштує чергова перемога Лукашенка


Мінськ – У Білорусі після виборів президента 19 грудня 2010 року, на яких учетверте формально було обрано Олександра Лукашенка, громадяни почали відчувати, чого варті його передвиборчі обіцянки. Останнім часом новини про підвищення цін на харчі та тарифів на житлово-комунальні послуги пересічних білорусів цікавлять більше, ніж вістки з тюрми КДБ, де перебувають під слідством основні конкуренти Олександра Лукашенка на минулих виборах.

Перед виборами президента Білорусі уряд звітував про підвищення середньої заробітної платні до 500 доларів США, приборкання інфляції, стабільний курс національної валюти, соціальний бюджет на 2011 рік... Бюджетникам перед виборами було підвищено оклади, літнім людям – пенсії, студентам та школярам дозволили безкоштовний проїзд у міському транспорті. Все це відбувалося за особистими наказами президента Лукашенка.

Але коли вибори минули, пільги на проїзд студентам багато де скасували, на третину збільшили оплату на позабюджетне навчання у вишах. Ціни у крамницях теж стрімко пішли вгору, як і житлово-комунальні тарифи. Згідно з постановою уряду Білорусі, з 1 лютого електроенергія подорожчала на 30 відсотків, холодна вода – на 20, газ – більше ніж удвічі. Ростуть ціни і на продукти харчування – протягом одного місяця цукор дорожчав два рази по 10 відсотків. Гречка взагалі подорожчала удвічі.

В уряді Білорусі кажуть, що зростанням цін вони вимушені компенсувати витрати виробників та посилаються на світову цінову кон’юктуру.

«Все-таки ми ще далеко по багатьох позиціях від світових цін, від цін у наших сусідів, – зазначає заступник міністра сільського господарства Білорусі Надія Котковець. – Поки дорожчає електроенергія, поки є необхідність збільшувати заробітну плату, а це прямі витрати, які позначаються на собівартості продукції, – від збільшення цін нікуди дітися».

Кредитів не буде, а ціни й далі зростатимуть

Минулого року білоруський уряд, щоб підтримати казну перед виборами, брав багато кредитів за кордоном – загалом близько 11 мільярдів доларів США. Тепер від збільшення зовнішнього боргу Олександр Лукашенко публічно відмовився, та й мало хто готовий далі позичати Білорусі. А гроші конче потрібні, зауважує незалежний економіст із Мінська Михайло Залеський.

«Коли гроші не беруться ззовні, вони беруться зсередини, – каже він. – Є різні засоби їх взяти. Це чисто технічні проблеми, які вирішує міністерство фінансів, Нацбанк, міністерства економіки, торгівлі – вони всі будуть пробувати забрати ці гроші – шляхом підвищення цін, тарифів».

Михайло Залеський прогнозує, що білоруси не будуть особливо протестувати, скоріше за все махнуть на це рукою. Люди добре розуміють причини стрімкого погіршення свого життя.

«За рахунок наших гаманців президент тепер компенсуватиме той золотий дощ, який пролився на виборців перед виборами, за допомогою якого він хотів купити собі голоси і лояльність простих білорусів», – зазначив незалежний економіст із Мінська.

Тим часом президент Лукашенко та уряд почали пропагувати перехід білоруських громадян на самозабезпечення – через малий бізнес, приватну ініціативу. Президент навіть підписав спеціальну директиву про економічну лібералізацію. Уряд Білорусі хоче скинути з себе вантаж соціальних проблем, реанімувати підприємництво, придушене впродовж останніх 16 років правління Лукашенка.
  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG