Доступність посилання

ТОП новини

Не чиновники мають вирішувати, чи люди можуть зібратися, чи ні – генсекретар Ради Європи


Турбйорн Яґланн
Турбйорн Яґланн

Прага – У Страсбурзі завершилася зимова сесія Парламентської асамблеї Ради Європи, на якій, зокрема, пролунала критика в бік України за невиконання рішень Європейського суду з прав людини та за неповагу до прав жінок. Також значну увагу парламентарі приділили становищу прав людини у таких країнах, як Росія та Білорусь. Свою оцінку подій у цих двох державах висловив в інтерв’ю Радіо Свобода Турбйорн Яґланн, генеральний секретар Ради Європи.

– Пане Яґланн, чи має Рада Європи можливість впливати на політику в Білорусі?

– Те, що відбулося після президентських виборів у Білорусі, для нас абсолютно неприйнятне. Ми закликаємо звільнити усіх ув’язнених. У нас є можливість впливати на Білорусь, бо Рада Європи – це для Білорусі ворота в Європу, і їх ніяк не можна обійти. Вибір, який зараз робить Білорусь, – це бути чи не бути європейською державою. Перед виборами могло скластися враження, що у Білорусі є лише один вибір: або бути з Росією, або бути з Євросоюзом. Але це не так. Білорусь може стати або частиною Європи, а частиною Європи є і Росія, або бути ізольованою від європейської родини. Якщо білоруси хочуть бути членами європейської родини, то до цього треба йти торованим шляхом. Білорусь уже приєдналася до однієї нашої конвенції, щодо боротьби з корупцією. Але її можуть зацікавити й інші. Тож у нас є можливість наблизити Білорусь до Європи. І Білорусі варто себе запитати, чи вона хоче приєднатися до цієї загальноєвропейської родини.

– Розгін демонстрацій та арешти відбуваються не лише у Білорусі. У Росії лідери опозиції, які брали участь у дозволених демонстраціях у грудні та січні також були затримані і провели по 15 діб у в’язниці. Чи це не є прямим порушенням стандартів Ради Європи?

– Свобода зібрань – одне з основних прав людини, і воно не має бути обмежене, якщо, звичайно, демонстрації законні і мирні. Але не чиновники повинні вирішувати, чи можуть люди збиратися, чи ні. В принципі, влада може вказати, де слід проводити демонстрації, адже не можна де завгодно. Але потрібно бути дуже акуратним, обмежуючи демонстрації за принципом часу і місця їхнього проведення. Якщо говорити про демонстрації по 31-х числах, про які ви говорите, я не бачу жодних проблем ані для безпеки, ані для російського суспільства в цілому. Навпаки, влада могла б продемонструвати, що в Росії є свобода висловлювань і зібрань і можна збиратися в цьому місці і саме в ці дні.

– Ще одна гаряча тема минулої сесії ПАРЄ – доповідь про ймовірні злочини Армії визволення Косова, в тому числі і незаконна торгівля людськими органами. Що, на Вашу думку, має бути наслідком цієї доповіді?

– У доповіді міститься низка дуже серйозних звинувачень, й тому все має бути розслідувано відповідними офіційними особами. Ці питання не мають залишитися без відповіді, тому що, на мою думку, вони можуть отруїти ситуацію в регіоні. Ми знаємо, що в історії все таємне раніше чи пізніше стає явним. Тому було б правильно спрямувати це у правильне русло і не чекати, що правда буде з’являтися малими порціями протягом багатьох років. Тому потрібно провести розслідування, щоб показати, що справедливість існує для всіх, у тому числі і на Балканах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG