Доступність посилання

ТОП новини

Заборонити рекламу цигарок збираються до літа


Київ – «Антитютюновий» законопроект, яким парламентарі планують повністю заборонити рекламу тютюнових виробів, винесуть на друге читання до початку літа, тобто, до завершення поточної сесії Верховної Ради України. Один із розробників законопроекту, народний депутат від БЮТ Андрій Шевченко під час публічного обговорення законопроекту зазначив, що вже цього тижня запрацює робоча група, яка готуватиме антитютюновий законопроект до другого читання. Водночас опоненти законопроекту стверджують, що «антитютюновий» законопроект порушуватиме право українців на інформацію.

Так званий «антитютюновий» законопроект, яким передбачається внесення змін до різних законодавчих актів з метою повної заборони реклами тютюнових виробів, уже пройшов перше читання у Верховній Раді. До його розробки долучилися представники всіх парламентських фракцій.

У Комітеті Верховної Ради з питань свободи слова та інформації розповідають, що нині вже запропоновано до 60 поправок, які робоча група розгляне вже найближчим часом. «Моє переконання чітке: «антитютюновий» законопроект повинен стати законом. Україна посідає друге місце в Європі за обсягами продажів цигарок, третє місце в Європі за кількістю хворих на туберкульоз. Ці цифри не лишають сумнівів, як ми повинні далі рухатися», – зазначає голова комітету, народний депутат від БЮТ Андрій Шевченко.

Спонсорство також збираються заборонити

Окрім повної заборони реклами та пропаганди тютюнових виробів, законопроект передбачає також заборону непрямої реклами, в тому числі і спонсорство з боку тютюнових компаній.

«Нас запитують: ну як, мовляв, тепер проводити, наприклад, концерти, якщо не буде спонсорства. Але спонсорство передбачає інформування про спонсорів. Якщо є компанії, які хочуть допомогти якомусь заходу, – будь ласка, є юридично визначена категорія – благодійний внесок. Тож якщо підтримка якогось заходу – це лише спроба себе «пропіарити», ми такого не дозволимо. А реальні намагання підтримати якісь заходи цілком можуть бути реалізовані в межах чинного законодавства як благодійні внески», – зауважив один із розробників законопроекту, народний депутат від Партії регіонів Юрій Мірошниченко.

Опоненти радять доопрацювати законопроект

Натомість народний депутат (позафракційний) Тарас Чорновіл каже, що законопроект вимагає серйозного доопрацювання. «Ухвалення закону в тому вигляді, в якому він був підтриманий у першому читанні, як на мене, не виконує заявленого завдання щодо скорочення тютюнопаління, він лише погіршує ситуацію. Загалом, я дуже боюся, що розробники створюють умови для процвітання сірого та чорного ринків, що губитиме здоров’я набагато більше», – зауважив Чорновіл.

У Всеукраїнській рекламній коаліції наголошують на тому, що рекламодавці в цілому підтримують заборону реклами тютюнових виробів. Однак, за словами виконавчого директора коаліції Максима Лазебника, нинішній антитютюновий законопроект порушуватиме право українців на інформацію.

«Ми проти заборони інформації, а в цьому законопроекті така заборона є у двох варіантах. По-перше, є порушення закону про захист прав споживачів. По-друге, порушення конституційного права на підприємництво. Мова йде про два види комунікації: перший – зі споживачем, який хоче отримувати інформацію про товар, який він купує. Інше питання: комунікація з підрядниками, які мають отримувати ділову інформацію про товар. Цим законом надання такої інформації також забороняється», – зазначив Лазебник.

У 2006 році Україна ратифікувала Рамкову конвенцію з боротьби проти тютюну Всесвітньої організації охорони здоров’я. Згідно з конвенцією, країни, які її підписали, зобов’язані у п’ятирічний термін заборонити рекламу тютюнових виробів. Україна на запровадження такої заборони на законодавчому рівні має час до вересня 2011 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG