Доступність посилання

ТОП новини

Уряд не відмовився від підвищення пенсійного віку


Київ – Український уряд розглядає можливість внесення певних змін до проекту пенсійної реформи, який знаходиться у парламенті, повідомив віце-прем’єр, міністр соціальної політики Сергій Тігіпко на парламентських слуханнях з питань пенсійного реформування. За його словами, ідеться зокрема про зміни в обмеженнях щодо максимальних пенсій, а також введення «більш м’якої» вислуги для військових. Водночас уряд не збирається в цілому відмовлятися від наміру щодо підвищення пенсійного віку. Категорично проти такої норми виступає опозиція.

Відкриваючи вранці 16 лютого засідання Кабінету Міністрів, Микола Азаров заявив, що Україна узгодила з Міжнародним валютним фондом більш плавний графік проведення пенсійної реформи. «Знайшла розуміння й підтримку наша позиція щодо поетапного здійснення пенсійної реформи, яка передбачає, що в 2013 році ми вийдемо на бездефіцитну роботу солідарної пенсійної системи і перейдемо до практичного запровадження накопичувальної системи персоніфікованих пенсійних рахунків», – зазначив голова уряду.

Трохи згодом у парламентських слуханнях з питань пенсійного реформування виступив віце-прем’єр, міністр соціальної політики Сергій Тігіпко. Він наголосив на тому, що за останні кілька місяців уряд мав можливість почути позиції економістів, а також профспілок та роботодавців щодо проекту пенсійної реформи. Тому, за словами Сергія Тігіпка, нині уряд розглядає можливість внесення деяких змін.

В уряді хочуть більше працюючих українців

Так, зміни можуть торкнутися, наприклад, обмежень щодо максимальних пенсій. За словами Тігіпка, уряд розглядає можливість обмежити їх розмір на рівні 10 мінімальних пенсій, а не 12 – як є нині у законопроекті. Віце-прем’єр також говорив про те, що необхідно ввести «більш м’яку» вислугу для військових. Уряд, за словами Тігіпка, вважає за необхідне продовжити термін, протягом якого передбачалося збільшити вислугу до 25 років – з нині заявлених 5 до 10 років, по півроку за рік. Те саме стосується чоловіків-держслужбовців.

Сергій Тігіпко також нагадав, що другий рівень пенсійної системи може бути введено з 1 січня 2013 року.

Віце-прем'єр наголосив на тому, що нині в Україні співвідношення пенсіонерів і працездатного населення становить 68%, і це, за словами Тігіпка, один із найвищих показників у Європі.

«Які рішення можуть бути? Збільшення мінімального трудового стажу, адже практично в жодної країни немає мінімального трудового стажу у 5 років. Нам потрібно збільшувати повний трудовий стаж, потрібно піднімати певним категоріям пенсійний вік і збільшувати вислугу років. Це дасть більше працюючих людей і змінить таке співвідношення працюючих до пенсіонерів», – зауважив Сергій Тігіпко.

Реформування зарплати може замінити підвищення пенсійного віку?

Натомість у фракції БЮТ вкотре наголосили на тому, що категорично проти збільшення пенсійного віку. Голова парламентського комітету у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів, депутат від БЮТ Валерій Сушкевич порадив уряду зайнятися вирішенням проблеми трудової міграції українців та здоров’ям населення, а також – найголовніше – реформуванням зарплати.

«В Україні близько 120 тисяч керівників підприємств одержують зарплатню на рівні мінімальної, тобто 941 гривню. Спробуйте у це повірити! А тепер давайте порахуємо, якщо зазначені керівники підприємств задекларують свою зарплатню хоча б на рівні середньої, то річний бюджет пенсійного фонду поповниться на 700 мільйонів гривень. Це повністю покриває річний додатковий ресурс по підвищенню пенсійного віку», – переконує Валерій Сушкевич.

На парламентські слухання 16 лютого нібито мала намір з’явитися лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко. Але під час слухань вона перебувала в Генпрокуратурі. У своєму твіттері екс-прем’єр-міністр написала, що слідчі нібито навмисно затягують час її перебування на допиті, щоб не допустити її до участі у слуханнях.

У Світовому банку підтримують ініціативу уряду

Директор Світового банку в Україні, Білорусі та Молдові Мартін Райзер під час виступу на парламентських слуханнях зазначив, що Світовий банк підтримує запропонований урядом проект пенсійної реформи. За словами Райзера, нині частка витрат на пенсійне забезпечення в Україні найвища у світі – 18% ВВП за підсумками 2010 року.

Із підтримкою урядової реформи виступив також постійний представник ООН в Україні Олів’є Адам.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG