Доступність посилання

ТОП новини

Білоруського опозиціонера посадили на 4 роки суворого режиму


Суд над Василем Парфянковим
Суд над Василем Парфянковим

Прага – Незважаючи на критику Заходу, в четвер у Мінську відбувся перший суд у справі масових протестів після грудневих президентських виборів. Одного з представників білоруської опозиції Василя Парфянкова засудили на чотири роки суворого режиму. Цей білоруський активіст раніше співпрацював і з українськими політиками.

Під час останніх виборів у Білорусі Василь Парфянков працював у передвиборчому штабі кандидата на президента Володимира Некляєва. Його ім’я згадувалося у статті «За кулісами однієї змови», яку опублікувала газета адміністрації президента Лукашенка «Советская Белоруссия». Там йшлося про те, що 42-річний Парфянков нібито брав безпосередню участь у грудневих погромах урядових будівель, бив скло і гамселив правоохоронців. Про це йшлося і під час судового засідання. Але адвокат Парфянкова наголошував, що суттєвих доказів насильства з боку його підзахисного влада так і не представила.

Білоруські силовики придушили акцію проти фальсифікації виборів, на яких, за офіційними результатами, вчетверте переміг Олександр Лукашенко. За ґрати потрапили понад 700 осіб, включно з кількома кандидатами на президента. Досі в тюрмі чи під домашнім арештом перебуває півсотні осіб.

Суд над Василем Парфянковим перший у справі про масові протести в Мінську 19 грудня. На це судове засідання так і не змогла потрапити білоруська правозахисниця Людмила Гразнова, яка сказала Радіо Свобода, що боїться найгіршого. «Це, звичайно, початок, але за цим зразком потім відбудуться й інші суди. Тому це дуже симптоматичний суд. У мене немає оптимістичних сподівань», – зазначила вона.

Прокурор вимагав шести років

Тривожні очікування справдилися. Прокурор вимагав, щоб Василя Парфянкова засудили на шість ув’язнення, суддя оголосив вердикт – чотири роки суворого режиму.

Голова Білоруського гельсінського комітету Олег Гулак у коментарі Радіо Свобода засудив таке рішення. За його словами, розглянули цю справу так швидко тому, що доказова база у слідства «дуже слабенька».

«Зараз є великі сумніви, наскільки можна кваліфікувати дії пана Парфянкова як участь у масових заворушеннях. Навіть биття скла не встановлено, тільки те, що він стукав по дерев’яних щитах, які були за вже розбитим склом», – зауважив білоруський правозахисник.

Український зв’язок

Василь Парфянков як активіст «Зубру» раніше їздив до України підтримувати Помаранчеву революцію. За даними газети «Советская Белоруссия», Парфянков із жовтня 2004-го по січень 2005 року брав участь у передвиборній кампанії кандидата на президента України Віктора Ющенка і нібито брав участь у «захопленні штабу» Віктора Януковича спільно з членами УНА-УНСО, з якими «підтримує товариські стосунки».

Голова виконкому УНА-УНСО Руслан Зайченко сказав Радіо Свобода, що такого захоплення не пригадує, а Василя назвав «золотим хлопцем».

«Це звичайно ідіотизм, бо якби ми брали участь у погромі, то ми б за це відповідали. А щоб Василь брав участь у будь-яких погромах, це виключено. Так само частина білоруської преси писала про буцімто нашу участь у подіях у Білорусі нещодавніх. І то є брехнею, інсинуацією», – сказав Зайченко.

При цьому один із лідерів УНА-УНСО вважає, що нинішній вирок Василеві Парфянкову пов’язаний з тим, що його «підставили політики, які до патріотизму і націоналізму не мають ніякого стосунку».

Крім нар Парфянков ще винен гроші

На думку оглядачів, суворий вердикт у справі Василя Парфянкова також став свідченням того, що офіційний Мінськ не готовий до порозуміння із Заходом. Раніше Сполучені Штати та Європейський Союз оголосили санкції проти білоруських чиновників, причетних до виборчих порушень і післявиборних репресій.

За вироком суду, крім тюремного ув’язнення Василь Парфянков також повинен компенсувати збитки білоруській державі у розмірі 14 мільйонів 700 тисяч рублів (приблизно 5 тисяч доларів). Нібито пошкоджені будівля, водостічні труби, скло і зелень. У цю суму входять також 700 тисяч рублів державних судових мит.

Адвокат сказав, що буде оскаржувати вирок, і що для цього є багато підстав.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG