Доступність посилання

ТОП новини

«Країну роз’єднує українофобська політика уряду» – письменники


Львів – Шестигодинний літературний марафон на підтримку української мови пройшов у Львові у Міжнародний день рідної мови. Понад півсотні українських письменників із різних міст України безперервно читали свої твори. Поетичне і прозове слово літераторів підтримали своїм співом і музикою українські музиканти і співаки.

Літературний марафон у сесійному залі Львівської міськради розпочався з державного гімну у виконанні «Пікардійської терції» та учасників акції.

Львівські письменники зініціювали літературний марафон на знак протесту щодо зменшення сфери вживання української мови в Україні. Майстри українського слова говорили про те, що їм не подобається нинішня політика влади щодо української мови, культури, освіти.

Письменник Роман Іваничук назвав українську владу «окупаційною», яка «застосовує у гуманітарній сфері тактику нестерпного болю».

«Чи нас уже нестерпно не заболіло те, що ми на своїй території, в своїй державі мусимо боротися за права українців в українській державі? Я, старий письменник, лауреат Шевченківської премії доношу до Президента свою тривогу і письменників: звільніть нас від табачників, доки буде нас дратувати і ображати?» – заявив Роман Іваничук.

Ініціативу львівських літераторів на підтримку рідної мови підхопили письменники у Дніпропетровську, Донецьку, Кривому Розі, Луганську, Ужгороді,Тернополі, які також влаштували українське читання у своїх містах.

Прозаїк Степан Процюк з Івано-Франківська зазначає, що без мови немає народу. «Нація без мови – це, якби у людини вилучити серце, – каже він. – Це може бути манекен, але від нього буде трупний полиск. Колись мій батько, політв’язень казав мені, що ще трішки і вони заб’ють останній цвях у труну української мови. Мова визначає націю, бо нема мови – нема культури. Зникне мова – зникне усе, залишаться ковбаси і маркети, а інше зникне. Тоді відкривається страшна пустка і порожнеча, але як її осмислити? Я не вірю, що так станеться з нами».

Україну роз’єднує українофобська політика уряду – звернення

Учасники літературного марафону закликали співгромадян «не мовчати, а демонструвати свою громадянську позицію скрізь і завжди, де і коли виникає загроза для конституційних цінностей української держави». «Країну роз’єднує не мова, українська чи російська, країну роз’єднує українофобська політика уряду», – мовиться у зверненні, яке уже підписали близько 200 письменників.

Тим часом Партія регіонів оприлюднила на своєму сайті лист від імені нацменшин до міжнародних інституцій, у якому зазначає про порушення мовних прав румунів, угорців, росіян та євреїв в Україні. З цього приводу письменник Роман Іваничук зауважив: «Румуни, угорці мають школи і газети, як і євреї. А росіяни, ось вони хочуть мати більше, аніж мають право це мати».

Міжнародний день рідної мови був запроваджений ЮНЕСКО у 1999 році, щоб підтримати мовне та культурне розмаїття кожної країни світу.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG