Доступність посилання

ТОП новини

Лукашенко пообіцяв використати армію проти демонстрантів


Олександр Лукашенко
Олександр Лукашенко

Прага – Колишні високопосадові білоруські військові нагадують президентові Олександру Лукашенку, що використовувати армію проти народу є карним злочином. Про це вони сказали в інтерв’ю Радіо Свобода, коментуючи заяву президента Білорусі, який не виключив використання армії проти демонстрантів.

Виступаючи перед військовими інженерної бригади Збройних сил Білорусі, президент Олександр Лукашенко заявив, що він би «не вагався» у використанні армії проти демонстрантів. Під час виступів опозиції в день президентських виборів 19 грудня демонстрантів розганяли спеціальні підрозділи міліції. Сотні людей були тоді заарештовані, багато з них нині є під слідством, їм загрожують значні терміни ув’язнення.

Але заяву про використання армії колишні білоруські військові пов’язують не стільки з минулими подіями в Білорусі, скільки з нинішніми в арабських країнах. Колишній міністр оборони Білорусі генерал-полковник у відставці Павло Козловський вважає, що таким чином Олександр Лукашенко дає відповідь на громадське пробудження в арабському світі. Але він проектував нову ситуацію на події під час президентських виборів.

«Думаю, що аналогії напрошуються очевидні, – зазначає Козловський. – Там диктори царствують по 30–40 років. Тут хоча і менше, але наміри зрозумілі. Він, між іншим, вважається єдиним диктатором у Європі. Тому, думаю, зовнішня ситуація сильно непокоїть Лукашенка. А те, що він заявляє про це ледь не за прикладом Лівії, де на сьогодні розстріляно близько півтисячі осіб, це не принесе користі ані йому, ані нам».

Лукашенкові Конституція та інші закони не цікаві – Фролов

За твердженням президента Лукашенка, 19 грудня влада захистила конституційний лад, добробут та незалежність Білорусі. За його словами, білоруські громадяни із розумінням поставилися до дій влади і підтримали обраний шлях розвитку країни. Лукашенко ще раз наголосив, що, на щастя, не довелося залучити Збройні сили.

Але генерал-майор у відставці Валерій Фролов, до якого звернулися кореспонденти Радіо Свобода в Мінську, нагадує, що використовування армії проти власного народу суперечить Конституції.

«Що можна сказати з приводу цієї заяви? Лукашенко може заявити все, що завгодно. Йому Конституція та інші закони не цікаві. Йому важливо лише те, чого він хоче в даний момент. Чому він думає, що якщо він збереже цей конституційний стан у такий спосіб, всім буде від цього добре. У кого він запитав про це? Думаю, це зайва самовпевненість», – зазначив.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG