Доступність посилання

ТОП новини

НАТО готове допомагати Україні в реформах – Фоґ Расмуссен


Генеральний секретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен
Генеральний секретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен

Київ – В Україні вперше побував генеральний секретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен. Він дякував Україні за участь у миротворчих операціях під проводом НАТО, запрошував до розширення співпраці, зокрема у створенні системи протиракетної оборони (ПРО), та пропонував допомогу у проведенні реформ.

Україна та НАТО започаткували проведення експертних консультацій про те, яким чином Україна може зробити свій внесок у розвиток системи ПРО. Генсекретар альянсу також нагадав, що до розробки цієї системи запрошена Росія та усі партнери євроатлантичного регіону. Крім того, Андерс Фоґ Расмуссен заявив, що НАТО готове надавати Україні допомогу в проведенні реформ.

«НАТО готове надавати Україні допомогу в процесі реформування. Зокрема, ми маємо належний досвід у проведенні оборонної реформи і готові до надання Україні допомоги у цій галузі, якщо в Україні буде відповідне бажання», – сказав Расмуссен.

Він запевнив що НАТО поважає позаблоковий статус України і водночас має бажання поглиблювати співпрацю з Україною. За його словами, альянс готовий обговорити можливість співпраці у таких напрямах, як енергетична безпека, кібербезпека та безпека на морі.

Расмуссен відзначив, що Україна і НАТО мають таку ефективну структуру співробітництва, як комісія Україна – НАТО, і альянс хоче продовжувати співпрацю в рамках цієї структури. Зокрема, генсекретар НАТО запропонував українській стороні збільшити кількість військових інструкторів в Афганістані. Нині у діяльності миротворчої місії в цій країні беруть участь 16 військових фахівців із України.

Янукович не поспішає виконувати обіцянки

Андерс Фоґ Расмуссен відповіді на свою пропозицію не почув. Натомість, Президент Віктор Янукович відзначив, що Україна готова брати активну участь у розвитку політики партнерства НАТО.

А щодо реформування оборонної сфери, зокрема поступового переходу української армії на професійну основу, Президент України сказав: «Я не відмовляюся від своєї програми, я її виконую, і ми обов'язково будемо робити практичні кроки реформування Збройних сил. Вони, в тому числі, пов'язані з поступовим переходом на професійну армію. Цей шлях Україна обов'язково пройде».

Дату завершення оборонної реформи Віктор Янукович не уточнив. Перед президентськими виборами у своїй програмі «Україна – для людей» Янукович гарантував перехід на контрактну армію з 2011 року.

Виконання щорічного плану наближає Україну до НАТО – Огризко

Тема проведення реформ в оборонній сфері є постійною у діалозі Україна – НАТО, і головне, щоб цей діалог не припиняється, заявив Радіо Свобода колишній міністр закордонних справ України Володимир Огризко. За його словами, нинішня влада зробила помилку, коли минулого року ухвалила закон про позаблоковий статус України.

«Щорічний план є квазіпланом щодо членства, хоча ми формально не отримали, але ми отримали абсолютно тотожній практичний інструмент, за яким ми маємо працювати. От якщо ми ці щорічні національні програми будемо виконувати, а це товстелезний том усього того, що ми повинні протягом року робити спільно з НАТО, то прийде час, коли ми де-факто будемо готові до вступу до НАТО. Тоді питання лишатиметься тільки з а політичним рішенням», – зазначив Огризко.

Андерс Фоґ Расмуссен у перебігу свого візиту також виступив перед студентами у Київському національному університеті імені Шевченка. Він наголосив, що вірить у дотримання Україною курсу на розвиток демократії. Водночас, українські експерти відзначають, що тема звуження демократичних свобод в Україні не була головною під час візиту генсекретаря НАТО, який, за їхньою оцінкою, намагався не відштовхнути українське керівництво від співпраці.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG