Доступність посилання

ТОП новини

Ірак готує власний «день гніву»


Під час акції протесту 23 лютого мешканці Багдада вимагали від влади покращення основних комунальних послуг, створення робочих місць
Під час акції протесту 23 лютого мешканці Багдада вимагали від влади покращення основних комунальних послуг, створення робочих місць

Прага – Ірак готується на п’ятницю до масових протестів, які за зразком інших країн регіону називають «днем гніву». Очікують, що це будуть наймасовіші протести по всій країні після кількох тижнів менших демонстрацій, учасники яких висловлювали невдоволення суспільним і політичним становищем у країні.

Прем’єр-міністр Іраку Нурі аль-Малікі в четвер увечері закликав іракців бойкотувати плановані на п’ятницю противладні протести. За його словами, які передавало державне телебачення, ті протести організовують прихильники колишнього іракського диктатора Саддама Хусейна або терористичної мережі «Аль-Каїда».

Але організатори протесту, зовсім не «саддамівці» чи терористи, сподіваються, що цей «день гніву» залучить достатньо людей, щоб змусити владу Іраку піти на реформи, і стане «вироком» урядові, навіть якщо його не скидатимуть.

«Коли ми виходимо на вулиці, ми хочемо реформ, а не зміни режиму. У нас іще нова політична система. Усі демонстранти, організатори й учасники, однаково ходили на вибори і посадили нинішніх урядовців у їхні крісла. Демонстрації – це протест проти того, як ті працюють», – каже один із організаторів, шейх Абд аз-Загра Мохаммед Алі ат-Тімімі.

Урядовців і політиків ловлять на слові

Відносно нечисленні акції протесту відбуваються в Іраку вже кілька тижнів. За словами аналітиків, вони свідчать про розчарування іракців корупцією і безробіттям і дають людям можливість висловити свої почуття в сподіванні, що політики їх почують.

Декан факультету політології Багдадського університету Алі Хасан Файяд звертає увагу: «Вимоги демонстрантів стосуються передвиборчих обіцянок. Усі політики й урядовці в Іраку, чи в парламенті, чи в уряді, понадавали обіцянок боротися з корупцією, долати безробіття і створювати робочі місця. Ось за це люди й виходять на демонстрації».

Ці протести об’єднують усі сили в так розколотому за релігійними й національними ознаками Іраку – на них разом виходять шиїти, суніти й курди. Очікується, що в п’ятницю протести пройдуть по всій країні.

«Насильство можливе, скинення влади – ні»

Влада побоюється, що під час демонстрацій може спалахнути насильство чи статися теракти. Начальник Багдадського оперативного командування генерал-майор Касим Атта попередив: «Ми маємо перевірені дані, що існує план терористів вчинити різноманітні напади на демонстрантів – за допомогою поясів із вибухівкою, замінованих автомашин, снайперів і нападників із пістолетами. Ми також закликаємо демонстрантів не підходити до урядових будівель і до банків, і державних, і приватних».

Під час попередніх, відносно нечисельних, протестів, у яких брали участь лише сотні людей, в Іраку вже загинули принаймні п’ять осіб у сутичках із силовиками, приватними охоронними службами чи можливими провокаторами. Тож нині влада закликає демонстрантів уникати насильства й не піддаватися на провокації.

А ще у владі вважають, що іракські протести не приведуть до єгипетського результату. «Скинути уряд (в Іраку) не важко – він прийшов за результатами виборів і піде за результатами виборів, або ж його може відправити в відставку парламент, якщо так вирішить. Але щоб юрба скинула уряд, як у Єгипті – таке в цьому випадку неможливо», – заявив речник уряду Іраку Алі ад-Даббаг.
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG