Доступність посилання

ТОП новини

Доступ до квартири


У Києві цього року побудують 1700 квартир «доступного житла». Про це заявив Радіо Свобода заступник голови Київської міської державної адміністрації Михайло Кучук. За його словами, вчителі, лікарі та комунальники зможуть придбати квартири за півціни – половину вартості їм компенсує державний і муніципальний бюджети. Іншим, хто стоїть у черзі на квартиру, доведеться платити сімдесят відсотків вартості.

Загальна площа «доступного житла», яке планують звести цього року в Києві, складає близько ста тисяч квадратних метрів. Влада міста сподівається
вийти цього року на докризовий рівень будівництва і допомогти людям поліпшити житлові умови.

Схема «70 на 30»

За якою схемою отримуватимуть доступне житло, в ексклюзивному коментарі Радіо Свобода розповів заступник голови Київської міської державної адміністрації Михайло Кучук. «За сімдесят відсотків вартості квартири будь-яка людина, що стоїть на квартирному обліку, має змогу придбати таке житло. Зі зняттям із квартирного обліку. Якщо це вчителі, лікарі, працівники комунальних служб міста, то вони зможуть купити це житло за п’ятдесят відсотків. Частину оплатить місто (воно це робитиме в обох випадках), а ще частину оплатить державна програма (програма будівництва доступного житла)».

Михайло Кучук зазначив, що торік у Києві за програмою доступного житла отримали квартири шістсот родин. Він також пояснив, хто може претендувати на «доступні квадратні метри». «Це заявки людей. Будівельники передають ці номери квартир, які споруджуються, до райадміністрацій. А вони зі списком квартирного обліку пропонують квартири тим, хто ближче стоїть у черзі. І так далі. Є охочі, які дають свою згоду: «...ми стоїмо на обліку і хочемо придбати таку квартиру. А райадміністрація у комісіях вирішує. Гроші на безкоштовне житло із держбюджету не виділяють. І у міста немає можливості виділяти такі суми. Тому допомагаємо людям, але все оплатити не можемо».

Киянка Галина, мати чотирьох дітей, п’ять років стоїть у черзі на квартиру.
Попереду ще шістсот багатодітних родин, які чекають на поліпшення житлових умов. «Соціальне житло видають, коли, наприклад, багатодітна сім’я живе в однокімнатній квартирі. На одну особу в сім’ї повинно припадати не більше семи метрів площі – тоді її ставлять на чергу. Якщо 7 метрів і 10 сантиметрів – то вже не беруть. Колись була хороша програма – багатодітним сім’ям давали безпроцентний кредит на житло, зараз її нема… Якщо йти по програмі 70 на 30, коли держава платить 30%, а ти 70%, то ці ж 70 відсотків майже одразу треба виплатити, їх же треба десь узяти…».

Програма почала діяти

На сьогодні понад 75 тисяч мешканців Львівщини перебувають у черзі, повідомляє львівська кореспондентка Радіо Свобода. Львів входить до переліку українських міст, де програма «Доступне житло» почала діяти у вересні минулого року.

Першими отримали квартири з програми «Доступне житло» 5 родин із Новояворівська Львівської області – сталося це наприкінці минулого року. Люди сплатили 70% вартості квартири. За програмою «Доступне житло» нормативна вартість одного квадратного метру становить 5 148 гривень (для Львівської області).

На сьогодні доступне житло в області придбали 37 родин, повідомила Радіо Свобода заступник голови державного фонду сприяння молодіжного житлового будівництва Світлана Наумова. «Ми вже домовилися з тими забудовниками, які пройшли комісію в Міністерстві регіонального розвитку та будівництва».

Програма «Доступне житло» сприяє будівельним компаніям завершити будівництво, отримавши державні гроші. У Львівській області під програму «Доступне житло» підпадають 7 недобудованих будинків, де налічується близько 400 квартир. Ці об’єкти готові поки лише на 70%, їх мають добудувати у 2015-2017 роках.

А у Львові наступного року завершать будівництво будинку на 200 квартир, з яких 150 отримають молоді сім’ї. Однак, за словами фахівців, нині більше 30% молодих родин Львова перебувають у ситуації, коли житло їм не доступне - ані в кредит, ані за 70% від загальної вартості, ані в оренду. Оскільки рівень життя в області знижується, а рівень безробіття зростає.

27 тисяч квартир за 7 років

Крім браку грошей, на будівництво «доступного житла» впливають також інші чинники, зазначає Анатолій Шевченко, член постійної комісії Київради з питань земельних відносин, містобудування та архітектури. «Я сам будівельник за фахом, тому можу сказати: дуже багато чинників впливає на будівництво цих квартир. Найголовніший із них – це, як ми спрацюємо з виділенням коштів із бюджету. А далі ринок, вартість будівництва, матеріалів, організаційні заходи».

Переліку претендентів на «доступне житло» у відкритому доступі немає, констатує адвокат Тетяна Монтян. За її словами, це житло роздають кому завгодно. Хоча і справжнім черговикам теж перепадає. «Треба ж хоч якось, щоб люди піарили дії міської влади. Щоб ходили чутки, що навіть черговикам роздають: «...от, кум мого кума, знайомий знайомого щось, колись отримав»... Або є ще варіанти. Зі справжніми черговиками домовляються – отримаєте, але за відкат. Або отримаєте, приватизуєте, і одразу продаєте, і так далі, махінації всілякі є. І в Радянському Союзі не було справедливого розподілу, що вже казати про наші буремні часи?».

Загалом, за програмою будівництва доступного житла у Києві в наступні сім років мають звести близько 27 із половиною тисяч квартир. Зокрема,
в 2011 в столиці обіцяють продовжити спорудження 20 будинків, а 16 з них планують цього ж року заселити мешканцями.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG