Доступність посилання

ТОП новини

США: «Оскари» року


Нагороджені «Оскаром»: Крисчіан Бейл (л), Наталі Портмен, Мелісса Ліо, Колін Ферт (п)
Нагороджені «Оскаром»: Крисчіан Бейл (л), Наталі Портмен, Мелісса Ліо, Колін Ферт (п)

Нью-Йорк – У Лос-Анджелесі закінчилося присудження премій Американської академії кіномистецтв «Оскар». Ці премії вважаються найвищою нагородою у світі кіно, і церемонія вручення золочених статуеток лицаря здавна є щорічним святковим видовищем. Шоу, трансльоване телебаченням з палацу «Кодак», дивляться сотні мільйонів любителів кіно у багатьох країнах світу.

Неможливо у короткому репортажі назвати всі «Оскари» – за костюми, грим, монтаж, звук, музику, короткометражки, документальні тощо. Назвемо бодай чільні.

Одразу два «Оскари» вручено виконавцям ролей другого плану у фільмі «Боксер», це Крисчіан Бейл і Мелісса Ліо. За найкращу операторську працю нагороджено фільм «Початок» (Inception). «Історія іграшок, фільм 3-й» визнана найкращим повнометражним мультиплікатом. Найкраща режисура – Том Гупер, постановник фільму «Король говорить». Найкраща жіноча роль: Наталі Портмен у фільмі «Чорний лебідь». Найкраща чоловіча роль – Колін Ферт, який зіграв роль британського монарха напередодні Другої світової війни у фільмі «Король говорить».

Ну і, нарешті, назву найкращого фільму оголосив знаменитий режисер Стівен Спілберґ, сказавши: «Оскара» присуджено фільмові «Король говорить» («Королівська промова»). Таким чином, ця картина отримала чотири «Оскари» – оригінальний сценарій, режисура, головна чоловіча роль і титул найкращого фільму року.

Жодних «Оскарів» для України

Відомо, що не лише сама нагорода «Оскар», але й кандидування на неї, номінація претендентів виводить їх у перші ряди кіномитців. На жаль, серед них знову нема ані українські кінематографістів, ані українських фільмів.

Останніми роками, щоправда, Україна висувала свої картини у категорії «найкращого іноземного фільму», але вони ніколи не сягали першої п’ятірки кандидатів. 2006 року надіслали фільм Павла Чухрая «Водій для Віри», але американська кіноакадемія відкинула ту картину. Її дискваліфікували як «російську, без українського вмісту». 2008-го року, і теж безуспішно, пропонували фільм Олександра Кириєнка «Ілюзія страху», а цього року навіть не пробували змагатися з грецьким кіно, іспанським, канадським, данським і алжирським.

У цій категорії – найкращий іноземний фільм – «Оскара» отримала данська картина «У ліпшому світі».

Єдина посередня згадка про Україну – це режисер Ліза Холоденко, чий твір «З дітками все гаразд» – лесбійська комедія – отримав номінації у кількох категоріях – найкращий фільм, найкращий оригінальний сценарій, найкраща жіноча роль.

Ліза Холоденко – не лише режисер фільму, а й співавтор сценарію. За її словами, «Мені забрало добрих чотири роки важкої праці, аби написати сценарій». В інтерв’ю українському тижневикові Ukrainian Weekly Ліза Холоденко сказала, що вона українського роду, що її дід і бабка іммігрували з України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG