Доступність посилання

ТОП новини

Янукович будує Росію в Україні (європейська преса)


Прага – Європейські оглядачі продовжують аналізувати результати вже понад річного перебування при владі в Україні Президента Віктора Януковича. Деякі з експертів вважають, що українська влада має всі шанси отримати ті ж результати, що й у Росії, мовляв, хотіли влади сильної руки для консолідації і модернізації, але отримали лише сильну руку, втративши будь-які політичні свободи і не прийшовши до модернізації. У пресі продовжують «ламати голови» над загадкою українки Галини Колотницької, яка донедавна була однією з найбільш довірених медсестер лівійського диктатора Муамара Каддафі і раптом опинилася в «хрущовці» в Броварах під Києвом. У Європі бідкаються про тривале замороження мінімальних зарплат, а Україна в цьому списку – остання.

Відомий австрійський оглядач із «Ді Прессе» Едуард Штайнер підсумовує наслідки 5-річного революційного експерименту помаранчевих в Україні і зауважує, що нинішній глава держави Президент Янукович встиг «у межах одного року різко зменшити минулі демократичні свободи в країні», а число ув’язнених опозиціонерів тут зростає. Едуард Штайнер цитує західних спостерігачів, котрі вважають, що «нова влада в Україні мститься своїм попередникам». Західний експерт наголошує, що Віктор Янукович не лише максимально зосередив владу у своїх руках, здійснив максимальні поступки Росії та наповнив владні установи своїми людьми з Донецька, але й «послідовно вибудовує власну Росію в Україні». Штайнер цитує українського політика Миколу Катеринчука, котрий прогнозує: «…скоро, через рік, ми матимемо в Україні другу Білорусь». Янукович обіцяє реформи, але поки що реалізує обмеження демократичних свобод, тиск на ЗМІ, наростання міжнародних боргів і невдоволення мільйонів українців. Австрійський оглядач також звертає увагу й на те, що на сході України невдоволення Президентом, обраним фактично цим регіоном, також неухильно зростає. Та й Росія «все більше розчаровується» у своєму українському протеже, бо «Янукович не в змозі під тиском українських олігархів іти на кардинальні поступки Москві у вигідних їй галузях господарства». Також загальмувалися й переговори Києва з Брюсселем щодо зони вільної торгівлі та безвізового режиму для українців у ЄС. Експерти зауважують, що Україна вже вдруге, як було перед Помаранчевою революцією, сповзає у глухий кут міжнародної ізоляції і може повторити досвід Росії, котра «хотіла сильної руки для консолідації і модернізації, але отримала лише сильну руку й втратила паростки політичних свобод, не дійшовши до обіцяної модернізації».

Московська «Нєзавісімая газета» дивується з лівійсько-українських парадоксів, коли тисячі заробітчан із України, незважаючи на смертельну небезпеку в Лівії та заклики Києва, все ж відмовилися від евакуації з Тріполі. Тоді як наближена до лівійського диктатора Каддафі українська медсестра Галина Колотницька раптом опинилася у своїй «хрущовці» у Броварах під Києвом. Газета наводить дані експертів, які вважають, що в умовах воєнних дій зарплати українців у Лівії, особливо в лікувальних закладах, зросли чи не втричі, а українські військові фахівці взагалі отримують тут 10 і вище тисяч доларів США на місяць. Чи не в цьому ризику головні причини відмов тисяч українців покидати Лівію, запитує московське видання. Газета також цитує експертів і журналістів, котрі не лише дивуються з упертого мовчання Галини Колотницької, а й порівнюють її з історичною українкою Роксоланою, дружиною турецького султана Сулеймана Пишного (правив Великою Портою у 16-му столітті), закликаючи українців гордитися своїми сучасними героїнями, «талановитими, освіченими, потрібними, здатними пробитися, але це мало цінується в Україні».

Чеська «Днес» бідкається з того, що мінімальна місячна зарплата в Чехії в межах понад 300 євро не збільшується вже впродовж 5 років. Але зауважує, що такі держави, як Україна, Молдова і Чорногорія, мають мінімальну місячну зарплату не вищу від 100 євро. Тут також зауважено, що найвищу мінімальну зарплату в Європі мають громадяни Люксембургу, яка становить майже 1700 євро на місяць.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG