Доступність посилання

ТОП новини

Пенсійна реформа: уряд чує не кожного?


Почую кожного!
Почую кожного!

Київ – Реалізація пенсійної реформи залишається в переліку ключових зобов’язань України для отримання чергового траншу кредиту МВФ. Верховна Рада має ухвалити урядовий пенсійний закон до кінця березня. Таке зобов’язання Кабінету Міністрів закріплено у проекті Меморандуму про економічну та фінансову політику, який узгоджено українською стороною та місією МВФ. Та чи пояснив уряд мотиви своїх дій громадянам України?

Пенсійна реформа в Україні є невідворотною. Навіть згідно з урядовими бюджетними викладками, які багато експертів вважають занадто оптимістичними, цього року дефіцит Пенсійного фонду складе понад 58 мільярдів гривень. Колишній перший заступник міністра праці та соціальної політики Павло Розенко називає реальним дефіцит у розмірі понад 72 мільярди гривень.

Віце-прем’єр, міністр соціальної політики Сергій Тігіпко вважає, що, попри непопулярність вимушених кроків, уряд перебуває на правильному шляху:
«Ми зробили єдиний соціальний внесок, і за перший місяць усі соціальні фонди, в тому числі пенсійний, отримали значне підвищення внеску. Ми пішли на надзвичайно непопулярні кроки, коли всі «спрощенці» стали платити соціальні внески. Ми внесли до парламенту пенсійну реформу. Ми внесемо закон про легалізацію заробітної плати. У нас є мета – вирішити проблему соціального забезпечення наших пенсіонерів», – каже Тігіпко.
Та зовсім по-іншому оцінюють урядові новації сили, які не належать до влади. Координатор напрямку «Бюджет зростання» партії «Фронт змін» Андрій Пишний у коментарі для Радіо Свобода сказав, що «уся пенсійна реформа звелася до кількох речей. Перша – це підвищення пенсійного віку. Друга – це скорочення пенсій працюючим пенсіонерам, зростання терміну вислуги для військовослужбовців і залишення гігантських пенсій (окремим категоріям громадян), які були нараховані в попередні роки».

Уряд має розпочати з себе

На думку президента Центру економічного розвитку Олександра Пасхавера, уряд має активніше пояснювати громадянам, що державний бюджет неспроможний підтримати навіть той рівень пенсійного забезпечення, який є зараз. Проблемою є також те, як здійснюватиметься реформа.

«Можна технократично привести до балансу доходи і витрати, а можна це робити гуманно. Мати на увазі цих людей, і хоч усе це потрібно зробити, але дуже важливо починати з себе. Це стосується і пенсійної реформи, і всіх інших реформ», – каже Пасхавер.

Питання довіри людей до дій уряду залишається визначальним. Поруч зі стрімким подорожчанням основних продуктів і значним зростанням вартості комунальних послуг пенсійну реформу багато українців сприймають лише як чергове зазіхання на власний добробут.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG