Доступність посилання

ТОП новини

Тігіпко відповість за пенсійну реформу


Київ – У п’ятницю віце-прем’єр-міністр Сергій Тігіпко має відповісти на запитання депутатів щодо майбутньої пенсійної реформи. Про це повідомив голова Верховної Ради Володимир Литвин. Водночас, профспілки готуються до акцій протесту. У разі ухвалення пенсійної реформи без змістовних змін, профспілкові лідери обіцяють не менш масштабні акції, ніж ті, що проводилися проти Податкового кодексу, заявив голова Національно форуму профспілок Мирослав Якибчук. Тим часом, Президент Віктор Янукович знову відзначив, що пенсійна реформа в Україні буде «дуже важкою». Згідно з урядовим законопроектом, реформа передбачає поступове збільшення пенсійного віку для жінок до 60 років та чоловіків-держслужбовців до 62 років уже з 2013.

Урядовий законопроект щодо реформування пенсійної системи передбачає, зокрема, обмеження спеціальних пенсій, які мають стати ближчими до звичайних та впровадження добровільного пенсійного страхування.

Утім, найбільше суперечок викликає все ж підвищення пенсійного віку. Навіть у парламентській фракції Партії регіонів частина депутатів сумнівається, що це допоможе збалансувати Пенсійний фонд, повідомив народний депутат від цієї політичної сили, голова парламентського комітету з питань соціальної політики Василь Хара. Проте урядовий законопроект буде підтриманий голосами фракції, оскільки депутати розуміють невідворотність такого кроку, заявив він.

«У першому читанні буду голосувати «за». Це робиться не через жорстку вимогу Міжнародного валютного фонду і не за їхньою особистою ініціативою», – каже Хара.

Слід було спочатку підвищити рівень оплати праці – депутат

У свою чергу секретар комітету з питань соціальної політки, народний депутат від НУНС Володимир В’язівський відзначив, що спочатку Президент та уряд мали б потурбуватися про збільшення заробітної плати для працюючих громадян, а вже потім проводити жорстку пенсійну реформу.

«МВФ зацікавлений, щоб повернути кошти з України? Вочевидь, зацікавлений! Бо інакше він не давав би кошти і не ставив би свої умови. Коли почнуться соціальні, голодні бунти, чи сприятиме це поверненню коштів МВФ? Тому вони мали визначити, що і в який спосіб робити», – наголосив В’язівський.

Давно радили, щоб уряд прислухався до рекомендацій МВФ – експерт

Експерт Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Олександра Бетлій згодна з тим, що Україна має дослухатися до порад МВФ щодо підвищення пенсійного віку. Адже жінки в Україні йдуть на пенсію так рано, як ніде у світі, каже вона. Водночас, такий крок дозволить збалансувати бюджет Пенсійного фонду лише за кілька років, тому він не дає відповіді на всі запитання, зазначила експерт.

«Це крок у правильному напрямку, і ми давно радили, щоб уряд прислухався до рекомендацій і почав це робити. Кроки, що допомагають вирішити проблему саме зараз, це ті, що обмежують пільгові пенсії. Люди отримуватимуть більші пенсії тільки тоді, коли досягатимуть загального пенсійного віку. До того пенсії їм нараховуватимуть на загальних підставах», – зауважила Бетлій.

Проект закону «Про заходи із законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи» 21 грудня був зареєстрований у Верховній Раді після доопрацювання в уряді.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG