Доступність посилання

ТОП новини

Тарифи на електроенергію для населення зростають іще на 15%


Національна комісія регулювання електроенергетики знову підвищила тарифи на електроенергію для населення з 1 квітня, цього разу на 15 відсотків. Рішення про це комісія затвердила на сьогоднішньому засіданні.

Зокрема, тариф на електроенергію для міського населення за умови споживання до 150 кВт/год. на місяць зросте до 28,02 копійок за кВт/год., для населення, яке споживає більш як 150 кВт/год. – до 36,48 копійок за кВт/год.

Для населення, яке живе в сільській місцевості, за умови споживання до 150 кВт/год. на місяць тариф зросте до 25,92 копійок за кВт/год., у разі споживання понад 150 кВт/год. на місяць – до 33,72 коп. за кВт/год.

Для населення, яке живе в будинках, обладнаних кухонними електроплитами і електроопалювальними установками, зокрема, в сільській місцевості, тариф із 1 квітня зросте за умови споживання до 250 кВт/год. до 21,54 копійок за кВт/год., а у разі споживання більш як 250 кВт/год. – до 28,02 копійок за кВт/год.

Для жителів негазифікованих будинків, а також будинків, у яких відсутня централізована система теплопостачання, зокрема, в сільській місцевості, тариф зросте до 21,54 копійок за кВт/год. незалежно від обсягів щомісячного споживання.

Обґрунтовані чи ні?

За словами голови НКРЕ Сергія Тітенка, тарифи на електроенергію залишаються економічно необґрунтованими. Як сказав він Радіо Свобода, ціна на електроенергію для населення не покриває і половини витрат на її виробництво.

«Населення платить менше, аніж підприємства: ця традиція – ще з радянських часів. Маємо ситуацію, коли 800 тисяч абонентів споживають понад 150 кіловат-годин. Це не бідні люди, які живуть у великих квартирах та будинках, і саме для них варто підвищити тарифи. Для порівняння, у Європі електроенергія для населення дорожча, ніж для юридичних осіб. Однак є незахищена верства, за яку частину цієї вартості платить хтось інший», – розповів голова НКРЕ.

Перед цим НКРЕ підвищила тарифи для населення на 30% із 1 лютого.

Колишній міністр палива та енергетики, екс-голова «Київенерго» Іван Плачков вважає, що на електроенергію українські ціни вже сягнули економічно обґрунтованого рівня.

«Дивує те, що вартість електроенергії вже вища, ніж у частині європейських країн. Декілька років тому ціна була нижчою, і подорожчання було доцільним. До того ж тарифна політика, за якої той, хто більше споживає, більше платить, неприпустима. Маємо ситуацію, коли на ринку природних монополій створили одну потужну енергогенерувальну компанію, і дійсна причина росту тарифів – намагання за рахунок українців субсидувати металургію, щоб за рахунок дешевшої енергії її продукція залишалася конкурентною», – підсумував екс-міністр у коментарі Радіо Свобода.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG