Доступність посилання

ТОП новини

Електроенергія для українців удруге за рік подорожчає


Київ – Сьогодні Національна комісія з регулювання енергетики розгляне можливість підвищення вартості електроенергії для населення. В Міністерстві регіонального будівництва та житлово-комунального господарства заявляють, що підвищення буде поетапним та економічно обґрунтованим. Думки експертів щодо подорожчання енергоносіїв розійшлися.

НКРЕ вже встановлювала вищу вартість електроенергії для українців із початку лютого цього року. Ті хто, споживають понад 150 кіловат-годин на місяць, стали платити 31,68 копійок за кіловат, тобто на третину більше, ніж до цього.

З початку березня електроенергія подорожчала і для підприємств.

Сьогодні ж комісія має розглянути можливість приведення тарифів на електроенергію до «економічно обґрунтованого рівня».

Подорожчання бідних не зачепить – урядовці

Це відбуватиметься поетапно, з урахуванням собівартості цих послуг та захисту найбідніших українців, повідомив Радіо Свобода заступник міністра регіонального будівництва та житлово-комунального господарства Григорій Семчук.

«Є порядок формування тарифів, де чітко визначено, що можна включати у вартість продукції. З іншого боку, ціни на енергоносії у світі росли і ростимуть. Але зарплати низькі. Тому уряд знизив поріг субсидій до 15%, а для пенсіонерів – до 10, чого немає в жодного з наших сусідів», – сказав урядовець.

Наразі постачальники газу та теплової енергії не надали достатньої інформації про вартість свого продукту, а отже, НКРЕ розгляне можливість змінити її не раніше ніж через два тижні, розповів в інтерв’ю Радіо Свобода голова Національної комісії Сергій Тітенко. Що ж до електроенергії, то НКРЕ вже має достатньо підстав, щоб встановити нові тарифи на неї, каже він.

«Ціна на електроенергію на населення не покриває і половини витрат на її виробництво. Населення платить менше, аніж підприємства: ця традиція – ще з радянських часів. Маємо ситуацію, коли 800 тисяч абонентів споживають понад 150 кіловат-годин. Це не бідні люди, які живуть у великих квартирах та будинках, і саме для них варто підвищити тарифи. Для порівняння, у Європі електроенергія для населення дорожча, ніж для юридичних осіб. Однак є незахищена верства, за яку частину цієї вартості платить хтось інший», – розповів голова НКРЕ.

Необхідним вважає підвищення цін на енергоносії для населення і експерт Центру Разумкова Володимир Омельченко.

Українська тарифна політика: підтримка металургів за рахунок населення?

Між тим, колишній міністр палива та енергетики, екс-голова «Київенерго» Іван Плачков вважає, що на електроенергію українські ціни вже сягнули економічно обґрунтованого рівня.

«Дивує те, що вартість електроенергії вже вища, ніж у частині європейських країн. Декілька років тому ціна була нижчою, і подорожчання було доцільним. До того ж тарифна політика, за якої той, хто більше споживає, більше платить, неприпустима. Маємо ситуацію, коли на ринку природних монополій створили одну потужну енергогенерувальну компанію, і дійсна причина росту тарифів – намагання за рахунок українців субсидувати металургію, щоб за рахунок дешевшої енергії її продукція залишалася конкурентною», – підсумовує екс-міністр.

* * * * * * * * * * *

Пізніше в четвер Національна комісія регулювання електроенергетики знову підвищила тарифи на електроенергію для населення з 1 квітня, цього разу на 15 відсотків.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG