Доступність посилання

ТОП новини

Український народний дім у Перемишлі продали… українцям. За 1 відсоток вартості


Варшава – У Польщі відбулася подія, яку українська громада цієї країни назвала історичною. Після багаторічної суперечки з польською владою українцям з прикордонного міста Перемишль вдалося повернути у власність громади Український народний дім. Будинок, що був націоналізований у повоєнні роки, продали Об’єднанню українців Польщі (ОУП). Зважаючи на обставини, польський фонд держмайна дав ОУП знижку на придбання цієї споруди – 99 відсотків.

Упродовж десятиліть справа Українського народного дому була каменем спотикання між українською меншиною Польщі та органами польської державної влади. Об’єднання українців Польщі безуспішно домагалося повернення будинку, відібраного комуністичною владою під час акції «Вісла».

Надії на передачу у власність українцям Народного дому народилися ще 55 років тому. Тоді, у 1956-му, коли політика ПНР щодо депортованих українців дещо пом’якшилася, це здавалося реальним. Як згадують нині літні перемиські українці, у п’ятдесяті вони навіть уявити собі не могли, що процес повернення цієї споруди триватиме понад пів століття.

Чому ж питання будинку в провінційному Перемишлі було настільки принциповим для українців Польщі? Річ у тім, що в довоєнні роки Український народний дім був одним із найважливіших центрів українського культурного життя на західноукраїнських землях. Його вважають своєрідною візиткою української присутності у древньому місті над Сяном. Понад сто років тому цю ошатну, у модерному стилі кам’яницю споруджували методом народної будови – на кошти, зібрані серед української громади.

Компромісу досягли з допомогою міністерського «бартеру»

Однак процес повернення цієї споруди українцям блокувала перемиська міська рада, яка використовувала приміщення для своїх потреб. Крім того, міськрада взамін за вирішення проблеми цього будинку вимагала розв’язання суперечливих українсько-польських питань в Україні.

Компромісу в Перемишлі вдалося досягти завдяки сприянню двох польських міністерств. Завершити протистояння допомогли Міністерство внутрішніх справ та адміністрації, яке у Польщі, серед іншого, займається питаннями нацменшин, а також Міністерство національної оборони. У рамках відшкодування за Український народний дім перемиська міськрада отримала так званий Гарнізонний будинок, що раніше належав міністерству оборони. Таким чином, українці Польщі нарешті змогли завершити всі формальності з придбання нерухомості, що викликала суперечки.

За Український народний дім, який оцінено у три мільйони злотих, заплатили один відсоток його вартості, тобто приблизно сім з половиною тисяч євро. У понеділок мер Перемишля Роберт Хома урочисто передав керівництву Об’єднання українців Польщі нотаріально завірений акт про право на власність Народного дому.

Попереду – пошук коштів і капітальний ремонт

Марія Туцька, голова перемиської організації Об’єднання українців Польщі, каже, що сьогоднішній день подвійно особливий. «День великий та водночас і тривожний. Ми усвідомлюємо, що нас чекає. Будинок у жахливому стані. Він вимагає ремонту, великого фінансування, щоб довести його до належного вигляду», – зауважила керівник ОУП.

Хвилювання українців Перемишля зрозуміле, адже загальна площа давно не ремонтованого Народного дому чимала – дві тисячі квадратних метрів. Проте українці Перемишля не залишаться наодинці з новою проблемою. У цьому, зокрема, запевнив голова Світового конгресу українців Євген Чолій, який прибув на перемиські урочистисті з Канади.

«Я думаю, що не тільки для громади в Польщі, але й для світового українства це важливий історичний момент. Це справедливе завершення одного болючого питання у відносинах українського і польського народів», – наголосив Євген Чолій.

Згідно з задумом Об’єднання українців Польщі, Народний дім у Перемишлі має стати важливим осередком української культури для всієї Центрально-Східної Європи. Мовляв, для цього є важливі передумови: місто розташоване на території Європейського Союзу, а до того ж від нього зовсім близько до України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG