Доступність посилання

ТОП новини

Чи піде «джигадизм» слідом за Усамою бін Ладеном?


Пожежники ліквідують наслідки теракту в Нью-Йорку, фото 11 вересня 2001 року
Пожежники ліквідують наслідки теракту в Нью-Йорку, фото 11 вересня 2001 року

Прага – Загиблий натхненник, організатор та ідеолог радикальної боротьби із Заходом Усама бін Ладен зійшов з політичної сцени. Але чи будуть живучими його ідеї? На думку багатьох експертів, радикальний ісламізм також стає справою минулого, на його місце приходять нові ідеї і нові способи їхнього досягнення, які продемонстрували демократичні революції у Північній Африці.

Світовий «терорист номер один», спонсор, організатор «Аль-Каїди» та ідеолог «джигадизму» загинув у результаті американської спецоперації в Пакистані. На думку деяких оглядачів, його смерть дійсно має певний символізм і вона може завдати психологічного удару його послідовникам, позбавивши їх харизматичного лідера. Але його ідея світового халіфату та боротьба за нього з невірними по всьому світу можуть і далі залишитися привабливими.

На думку політолога з вашингтонської Ради з закордонних стосунків Еда Хуссейна, чи стане друга особа в «Аль-Каїді» Айман аз-Завагрі харизматичним лідером, чи ні, чи буде він живий, чи незабаром його вб’ють, не має вплинути на дієвість організації.

«Навіть якщо аз-Завагрі вб’ють, сподіваюсь, це станеться скоро, – це не призведе до того, що «Аль-Каїда» стане паралізованою, – зауважує Хуссейн. – Бо «Аль-Каїда» означає ідеї, візію, низовий рух, тому особи на чолі організації не мають такого значення».

Час ідей «Аль-Каїди» вже минув – дослідниця

Проте британська дослідниця Мага Аззам із лондонського аналітичного центру Chatham House вважає, що час ідей «Аль-Каїди» вже минув. «Гадаю, що ми увійшли до іншої ери. Його обурення американською військовою присутністю в регіоні поділяли багато людей, але далеко не всі схвалювали його тактику, – каже вона. – Мені здається, що зараз мусульмани на Близькому Сході та в решті мусульманських країн хочуть змін і в політичному порядку, і в стосунках із Америкою та західними державами, але вони хочуть реалізувати їх через інший процес».

На думку дослідниці, під час продемократичних протестів у Тунісі, Єгипті та інших країнах Близького Сходу можна було побачити, що це були мирні рухи, які засадничо не використовували насильство і не мали антиамериканських закликів. Тому, на її думку, зміни, які настали в цих країнах протягом останнього десятиліття, маргіналізували вплив ідей бін Ладена. Загалом, Мага Аззам вважає, що значна частина мусульман відмовилася від насильства для досягнення змін.

З іншого боку британська дослідниця вказує на те, що хоча антиамериканізм і втратив свою привабливість у регіоні як мобілізуюча ідея, продовжують існувати реальні проблеми, пов’язані з американською політикою в регіоні. Тому подальший розвиток стосунків Сполучених Штатів із країнами регіону великою мірою залежатиме від того, чи зможуть США почути і відреагувати на їхні нарікання, які ймовірно, висловлюватимуть уже не диктатори, а демократично обрані уряди.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG