Доступність посилання

ТОП новини

Ліквідація бін Ладена в Пакистані ставить питання до Ісламабада


Будинок в Абботтабаді, де останні роки жив Усама бін Ладен
Будинок в Абботтабаді, де останні роки жив Усама бін Ладен

Прага – Той факт, що Усама бін Ладен був убитий у місті неподалік столиці Пакистану, у віллі поблизу військового училища, викликає чимало запитань до влади цієї країни, а саме щодо її ролі у боротьбі проти екстремізму.

Майже 10-річне всесвітнє полювання за найбільш відомим «терористом номер один» завершене. Але смерть засновника терористичної мережі «Аль-Каїда» Усами бін Ладена вранці 2 травня поставила в центрі уваги Пакистан, місце краху цього лідера терористів.

Загін американських сил спецпризначення знищив бін Ладена в Абботтабаді, що за 60 кілометрів на північ від столиці Ісламабада і водночас недалеко від кордону з Афганістаном.
Інший погляд на комплекс будівель, де переховувався бін Ладен

Операція з перестрілкою відбувалася всього за сотню метрів від військового училища, де двома тижнями раніше пакистанський міністр оборони Ашфак Каяні заявив, що їм вдалося завдати удару по тилах терористів.

Сумніви в ролі Пакистану

Та й роль Ісламабада у цій операції дуже скромна, що й викликає чимало запитань про роль країни у союзі з Заходом на фронті боротьби з терором.

Експерт із проблем Пакистану з лондонського аналітичного центру Чатем Фарзана Шейх каже, що висловлені рік тому звинувачення державного секретаря США Гілларі Клінтон на адресу офіційних осіб Пакистану про те, що ті приховують інформацію про місце перебування бін Ладена, доводять існування «великої проблеми недовір’я».

«Це, беззаперечно, поглиблює підозри і підтверджує найгірші побоювання у світі щодо співучасті Пакистану, особливо його збройних сил і спецслужб, у переховуванні бін Ладена», – каже аналітик.

Офіційно Пакистан схвалив наслідки спецоперації США і назвав смерть бін Ладена наслідками рішучості міжнародної спільноти і Пакистану в зусиллях на ліквідацію тероризму. В Ісламабаді також заявили, що смерть бін Ладена є великим провалом тероризму у всьому світі.
Прихильники бін Ладена протестували проти його ліквідації в пакистанському місті Кветта

Але експерти наголошують, що й в оцінках президента США Барака Обами роль Пакистану у цій операції дуже мала. Тож на питання про довір’я до керівництва цієї країни звернули увагу, наприклад, в Індії. А президент Афганістану Хамід Карзай заявив, що війну з терористами варто вести там, де вони мають притулок, а не бомбити, за його словами, невинних жінок в Афганістані.

Пакистанський експерт Ахмед Рашид попереджає, що знищення бін Ладена буде мати безпосередні наслідки для Пакистану, Афганістану та Індії. Екстремісти, на думку Рашида, можуть здійснити низку нападів в Індії, щоб відволікти увагу від головного театру дій у Пакистані та Афганістані.

Варто очікувати терактів і в Європі та США, вважає Рашид. За його словами, це «будуть напади помсти».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG