Доступність посилання

ТОП новини

Продавці пального: ціни на бензин в Україні занижені


Київ – Цінам на бензин в Україні ще є куди рости, вважають оператори ринку нафтопродуктів. Нинішня цінова планка у 10 гривень на пальне марки А-95, запропонована урядом, не відповідає умовам, які диктує ринок. А з дорогої сировини не може бути дешевого продукту, наголошують нафтотрейдери. Водночас деякі експерти зазначають, що бензин в Україні здебільшого неякісний, тож реальна ціна цієї хімічної суміші не повинна перевищувати 7 гривень.

Роздрібна ціна на бензин в Україні істотно занижена, переконані в асоціації «Об’єднання операторів ринку нафтопродуктів України». Напередодні український уряд оголосив, що ціна бензину марки А-95 не повинна перевищувати 10 гривень, дизельного пального – 9 гривень 60 копійок.

Міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко закликав нафтотрейдерів зважати на ці рекомендації, відзначивши, що уряд свою обіцянку виконав і понизив ставки акцизного збору на нафтопродукти.

У квітні Верховна Рада зменшила на 50 євро з тонни акцизи на бензин. Пільга діятиме до серпня цього року. Але очікуваного пониження цін не відбулося. Роздрібні ціни на пальне в Україні залишаються високими і перевищують ціновий бар’єр, запропонований урядом.

Зменшення акцизів ціни на бензин не понизить

Оператори ринку запевняють, що загальносвітове підвищення цін неможливо компенсувати зниженням акцизів. Тож про ціну в 10 гривень не може бути й мови.

Хоча зменшення акцизів стабілізувало на якийсь час ціну на бензин, інакше сьогодні він коштував би 12 гривень за літр, зазначає Леонід Косянчук, президент асоціації «Об`єднання операторів ринку нафтопродуктів України». Але знизити ціни до рекомендованих урядом не вийде.

«За останній місяць ціна бензину виросла на 9,14%, на дизельне паливо – 3,6%,на нафту – 6,5%, – зазначає Леонід Косянчук. – І сьогодні, навіть враховуючи понижені ставки акцизів і усі чинники, які ми маємо, треба пам’ятати, що барель нафти коштує більше як 120 доларів. А з дорогої сировини ми ніколи не отримаємо дешевий продукт».

Ручне управління може призвести до ще більшого зростання цін – експерт

Спроба ж адміністративного регулювання цін на бензин в Україні може призвести до дефіциту нафтопродуктів, як це відбувається зараз в Росії, попереджає Геннадій Рябцев, експерт науково-технічного центру «Психея».

«Зараз ціна на бензин та дизельне паливо є заниженою відповідно до економічно обґрунтованих рівнів, – вважає Рябцев. – Якщо ж держава і надалі буде адміністративним шляхом утримувати вартість бензину на тому рівні, який вона вважає доцільним, то це може призвести до ще більшого зростання цін після зняття обмежень».

Геннадій Рябцев прогнозує, що бензин і далі дорожчатиме. «До кінця травня бензин вітчизняного виробництва може подорожчати до 10 гривень 30–40 копійок за літр. Стосовно бензину А-95 євростандарту, який переважно імпортують в Україну, то до кінця травня він може подорожчати до 10 гривень 80 копійок за літр», – говорить експерт.

«Красна» ціна бензину в Україні – 7 гривень

Водночас Олександр Тодійчук, президент Міжнародного енергетичного клубу «Q-club», вважає що реальна ціна бензину в Україні – 7 гривень за літр.

«Сьогодні за цінами Європейського Союзу нам продають неякісний товар і дуже часто фальсифікат, – зауважує експерт. – На нашому ринку присутність бензину, який не відповідає навіть застарілим українським стандартам, – це 50–70%. Реально зваживши, що це насправді не бензин, його вартість мала б бути у межах 7 гривень».

На жаль, аналізи якості пального, наголошує експерт, робить не держава, а корпоративні пересувні лабораторії.

Тим часом у Держспоживстандарті визнають, що майже третина автомобільного пального не відповідає навіть чинним українським стандартам якості. У відомстві запевняють, що вже влітку запрацюють пересувні лабораторії, які дають змогу швидко виявляти неякісне пальне і притягувати до відповідальності його продавців.
  • Зображення 16x9

    Валентина Аксьонова

    Співпрацює з Радіо Свобода з травня 2010 року. Працює для програм «Свобода сьогодні», «Європейська свобода», «Ранкова свобода» та «Лінія уваги». З 2009 року автор та ведуча програми «Сурма» на Національному Радіо. Має досвід роботи в гарячих точках, зокрема в Грузії в серпні 2008 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG