Доступність посилання

ТОП новини

«Бензинові інтервенції» уряду: ціни стримають, ринок – переділять?


Київ – Український уряд розпочав створювати резерв нафтопродуктів, який має стабілізувати ціни на ринку пального. Утім, представники автозаправних мереж вважають кроки влади недостатніми для того, щоб зупинити ціни, а експерти не виключають спроб переділу ринку пального під час його регулювання.

Міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко закликав учасників ринку пального витримувати ціновий коридор: продавати 95-й бензин не дорожче ніж 9,5 гривень за літр, а дизельне пальне – не більш як по 9 гривень.

Паралельно він доручив «Нафтогазові» закупити по 100 тисяч тонн нафти та світлих нафтопродуктів для державного резерву.

Це дозволить покласти край спробам трейдерів підвищувати ціни, наголосив в інтерв’ю Радіо Свобода директор департаменту з питань функціонування нафтової та газової промисловості Костянтин Бородін.

«НАК «Нафтогаз» розпочне масштабні операції з нафтопродуктами, які охоплять суттєву частину ринку. Ми ринковими методами доведемо трейдерам, які ініціюють подорожчання, що рекомендовані урядом ціни є досяжними і дають змогу працювати без збитків. Кінцева мета – закріпити значну частину ринку за державним оператором», – підсумовує Бородін.

Урядовець відзначає, що ціни стабілізуються, а чи будуть вони падати – залежить від ситуації на світовому ринку.

Продавати бензин уже збитково – автозаправники

Одначе трейдери та представники автозаправних мереж вказують, що уникнути подорожчання автомобільного пального сьогодні неможливо.

На нього в Україні впливають світові ціни на нафту, а у світлі останніх світових подій вартість нафтопродуктів незмінно зростає, констатує PR-директор столичної мережі автозаправок «КЛО» Поліна Башкіна.

«Ще тиждень тому ми купували на литовському заводі нафтопродукти по 1021 долларів за тонну, сьогодні ця ціна становить 1067 доларів.
Купив пальне, довіз його до кордону – треба заплатити податки, які нині приблизно дорівнюють половину від вартості тонни нафтопродуктів (ви пам’ятаєте, що з 1 січня акциз зріс на 50 євро за тонну).Заплатив податки, ввіз пальне до України, заплатив Укрзалізниці за транспортування, далі – зберігання і логістика до заправок. І ось вхідна ціна на АЗС нині – 9 гривень 90 копійок».

Однак, зауважує представниця автозаправної мережі, у названій ціні не відображені відсотки по кредитах, амортизація заправок, земельний податок, ліцензія, зарплатня співробітникам, комунальні платежі тощо. «В разі підвищення ціни на світових ринках, ціна ростиме і в Україні. Причому, не лише на імпортне, але й на вітчизняне пальне. Ціна українського вже настільки висока, що на стелі вона поступається закордонному лише на 20-30 копійок. Це не ті цифри, які дозволили б триматися в озвученому коридорі. Бізнес не може працювати собі у збиток, але працює вже декілька місяців».

Якщо інвестиції не приносять прибутку, підсумовує Поліна Башкіна, інвестори просто підуть із країни.

Сьогодні дешевих та якісних нафтопродуктів український уряд у світі не знайде, тож ціновий коридор може дати протилежний ефект, прогнозує заступник директора центру «Психея» Геннадій Рябцев.

«Не можна довго стримувати ціни на ринку, що зростає. Цінова пружина випростається і бензин стане дорожчим, аніж якби його вартість взагалі не регулювали», – говорить експерт.

Регулювання ринку пального – прогрес із ризиком корупції

Натомість президент Київського міжнародного енергетичного клубу Олександр Тодійчук вважає, що світові ціни на нафту дозволяють знизити вартість бензину в Україні, але трейдери завжди роблять це із запізненням.

Схвалюючи створення держрезерву пального, Олександр Тодійчук згадує і про його підводні камені: «В більшості країн влада регулює ринки пального, в цілому це позитивний крок. Але втручатися в ринок треба за прозорими правилами, які погоджені з його учасниками. Одна з причин анархії на ринку пального – брак конкуренції та змагання олігархів за прибуток. І в цій ситуації у них буде велика спокуса вплинути на ринок собі на користь».

Експерт очікує, що уряд зможе стабілізувати ціни на пальне, але це стосуватиметься передовсім низькооктанового бензину та дизельного пального, які використовуються передовсім в аграрному секторі.

Уряд планує пустити дешевший бензин на український ринок уже наприкінці наступного тижня.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG