Доступність посилання

ТОП новини

Завтра «судний день» для імпортерів пального


Київ – Антимонопольний комітет України має намір у вівторок, 22 березня, ухвалити рішення у справі за ознаками антиконкурентних узгоджених дій щодо трьох основних операторів на ринку нафтопродуктів. Про це заявив сьогодні в прямому ефірі Радіо Свобода Юрій Кравченко, перший заступник голови Антимонопольного комітету України. Ще двом компаніям такої відповідальності наразі вдасться уникнути.

«Завтра ми плануємо ухвалити рішення по трьох основних операторах ринку нафтопродуктів. Це компанії, що працюють під відомими брендами – WОG, ОККО і Shell, – зазначив Юрій Кравченко. – Ми підозрюємо, що ці компанії саме наприкінці минулого року і на початку нового піднімали одночасно ціни на своїх автозаправочних комплексах, але економічного підґрунтя для цього не було».

Якщо вина учасників ринку буде доведена, Антимонопольний комітет накладе на них відповідні штрафи, обіцяє заступник його голови.

Зазначимо, що у січні у списку імовірних порушників антимонопольного законодавства на ринку пального фігурували ще дві компанії. Однак щодо них завтра рішення ухвалювати не будуть.

«Для фахівців зрозуміло, що вже згадані компанії WOG, ОKKO і Shell – це власне імпортери пального. Натомість «ТНК» і «Лукойл» мають власні переробні заводи. Тому щодо них в Антимонопольному комітеті відкрито окреме провадження», – пояснив Юрій Кравченко.

Він зазначив, що на ринку нафтопродуктів діє галузева політика, яку формує Мінпаливенерго. Саме там ініціювали встановлення імпортних ставок на бензин. Позиція Антимонопольного комітету у цьому питанні була стриманою. Структура ринку нафтопродуктів зараз така, що від 30 до 50 відсотків його обсягу займає імпорт.

«Ми вважаємо, що 30 відсотків імпорту на ринку нафтопродуктів – це нормальна ситуація, коли є вітчизняний виробник. Тому що якість наших бензинів не європейська. І присутній на ринку імпорт не дозволяє заспокоюватися нашим нафтопереробним заводам», – зазначає Юрій Кравченко.

Компанії повинні знати, що за незаконні дії на ринку вони будуть обов’язково покарані, зазначає Ільдар Газізулін, старший аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень.

«В Україні в 2009 році Антимонопольний комітет зібрав 12 мільйонів штрафу. У Європейському Союзі за той же період було стягнуто один мільярд 600 мільйонів євро. У ЄС також діє норма, яка передбачає, що коли учасник картельної змови повідомить про неї владу, його звільняють від штрафів», – зазначив Газізулін.

Детальніше про проблеми ринку нафтопродуктів читайте, слухайте та дивіться через кілька годин в матеріалі під рубрикою «Ваша Свобода»

Запис ефіру. Перша частина:
Хто монополізував ціни на продукти та паливо? (I)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:13:02 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ


Друга частина:
Хто монополізував ціни на продукти та паливо? (II)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:12:37 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG