Доступність посилання

ТОП новини

«Дорожча заправка». В Україні знову зростають ціни на бензин


Ціни на бензин в Україні упродовж двох останніх місяців піднялися у середньому на 60 копійок за літр. Вартість найпопулярнішого «А-95» сягає на деяких заправках 8,5 гривень. Антимонопольний комітет підозрює основних операторів ринку нафтопродуктів у необґрунтованому синхронному підвищенні цін. А нафтотрейдери переконують, що ніякої змови між ними не було і бензин подорожчав через об’єктивні причини. Із чим пов'язаний черговий стрибок цін на пальне? Від чого залежать в Україні ціни на пальне? Як вони коливаються зараз за кордоном?




Упродовж останніх років вартість пального в Україні то піднімалася, то падала. Але стрибки вгору переважають періоди здешевлення – у підсумку бензин став дорожчим. І деякі експерти прогнозують, що вартість «А-95» може сягнути 9 гривень за літр.

Зі свого боку, перший заступник голови Антимонопольного комітету Юрій Кравченко констатує збільшення акцизних ставок на 50 євро (тобто, на понад третину) спонукає основних гравців цього ринку реагувати. Також дається взнаки зростання цін на нафту в світі, визнає перший заступник голови Антимонопольного комітету. Але ці обставини не знімають питання щодо виправданості такого активного підвищення цін на бензин, яке спостерігається в Україні наприкінці минулого – на початку нового року, зауважує Юрій Кравченко.

«Ми на сьогодні, виходячи з тих матеріалів, які у нас є, вважаємо, що це не зовсім виправдано. По-перше, є перехідні залишки, які були закуплені за старими цінами. По-друге, коли з’явилася нова ціна на біржі, нафтопродукти купив наш трейдер, потім вони вже за новою цією ціною з’явилися на заправці. Цей період, за визначенням самих нафтотрейдерів, складає в середньому 28 днів. Тобто, якщо ціни піднялися, скажімо, на 5% у Лондоні на біржі 15 грудня, то, відповідно, не 30 грудня, а 10 січня це може вплинути на підняття на таку величину ціни», – поінформував Юрій Кравченко.

Антимонопольний комітет порушив справи щодо 5 учасників ринку

Перший заступник голови Антимонопольного комітету Юрій Кравченко уточнив, яких саме учасників ринку нафтопродуктів стосується розслідування. Також він нагадав, які санкції можуть загрожувати тим, чиї ціни на бензин справді визнають необґрунтовано підвищеними.

«Ми порушили справу щодо 5 учасників ринку, які показують найбільшу цінову динаміку за останні декілька тижнів. Це приватне підприємство «Окко–Нафтопродукт», ТОВ «Континент Нафто Трейд», ТОВ «Альянс Холдинг», ПІ «Лукойл–Україна» і товариство «ТНК-ВР Комерс». Ми будемо зараз перевіряти ці підприємства. Законодавство про захист економічної конкуренції передбачає за такі дії штраф до 10% виручки суб’єкта господарювання», – наголосив Юрій Кравченко.

Нафтотрейдери обґрунтовують підвищення цін

Натомість нафтотрейдери переконують: ціни на бензин є обґрунтованими.
Вони наводять ті ж факти, про які говорять в Антимонопольному комітеті: зростання цін на нафту у світі, плюс збільшення акцизу на бензин (це, до речі, здійснили відповідно до ухваленого нового Податкового кодексу). Але, на відміну від заяв АМК, нафтотрейдери роблять протилежні висновки щодо виправданості цін, говорить речник концерну «Галнафтогаз» (Торгова марка «ОККО») Олесь Пограничний.

«Насамперед це пов’язано з тим, що ті, хто продають бензин, купують його за вищими цінами, ніж це було, наприклад, літом чи весною. Тому що нафта подорожчала на 10 доларів за барель – це світові ціни на нафтопродукти, а в Україні зараз усі ціни формуються відповідно до світових», – сказав Олесь Пограничний.

На вартість бензину в Україні впливають, зокрема, і світові нафтові ціни

Одна з причин зростання цін на бензин в Україні те, що значна частина ринку нафтопродуктів перебуває «в тіні», стверджує член парламентського комітету з питань паливно-енергетичного комплексу Олександр Гудима.

«На світових ринках немає ніяких стрибків на нафту. Навпаки, коли там дешевшає нафта, в Україні раптом змовляються і починають грабувати народ. Нафтопереробка українська стоїть, а розкошують тіньові постачальники світових нафтопродуктів», – говорить Олександр Гудима.

Зі свого боку, експерт Сергій Сапєгін каже про існування впливу світових нафтових цін на вартість бензину в Україні. Хоча це лише один із чинників.
Ціни на бензин змінюються і від впливу ситуації на зовнішніх ринках, і від акцизів (а їх підняли в Україні на понад третину), і від купівельної спроможності споживача.

«Зараз ми підходимо до періоду низького сезонного попиту і, на жаль, в умовах такої жорсткої економіки продажів оператори можуть компенсувати зниження обсягів збільшенням ціни. Такий чинник я теж не можу виключати. І ще один чинники – не економічний, а інформацій, спекулятивний. Міністерство палива та енергетики ініціює запровадження мита на імпорт нафтопродуктів у розмірі близько 120-ти євро за тонну», – пояснив Сергій Сапєгін.

А на європейському ринку бензин теж подорожчав

На європейському ринку бензин упродовж останніх двох місяців теж подорожчав. Скажімо, у Бельгії літр «А-95» наблизився до позначки півтора євро за літр, тобто, ціна зросла на 3,5 центи, повідомляє кореспондент Радіо Свобода у Брюсселі.

Фахівці, тим часом, прогнозують на 2011 рік нове зростання ціни бареля нафти, що може знову сягнути 100 доларів. Проте очікувати на різкі коливання вартості палива на європейських автозаправних станціях не слід, кажуть вони.

Причина у тому, що через кризу на європейських складах накопичилася велика кількість резервних нафтопродуктів. Водночас, у низці держав Євросоюзу з’явилися нові нафтопереробні заводи, які розпочали роботу упродовж останніх місяців. Тож, як кажуть експерти, конкуренція між цими підприємствами також стримуватиме ріст цін на бензин та дизпаливо у об’єднаній Європі.

Український ринок пального не монополізований – він на 30% складається з імпортної продукції і на 70% – з вітчизняної. Таке становище мало б створювати здорову конкуренцію, адже закордонне паливо мало б «тиснути» на українського виробника, змушуючи його модернізувати нафтопереробні заводи і бути обережнішими із цінами. Але і з модернізацією нафтопереробних заводів є проблеми, і ціни на бензин періодично зростають.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG