Доступність посилання

ТОП новини

Угорщина стурбована діями Служби безпеки України


Угорщина – Офіційний Будапешт стурбований заявами представників угорської меншини на Закарпатті. У листі Президентові України Віктору Януковичу вони поскаржилися на місцеве СБУ, дії якого порівняли з часами НКВС. Керівники Товариства угорської культури на Закарпатті (КМКС) та об’єднання угорської інтелігенції в Україні запевняють, що на українських угорців чинять тиск, щоб вони не брали громадянства Угорщини.

Віце-прем’єр уряду Угорщини Жолт Шем’єн заявив у середу про занепокоєння угорської влади подіями на Закарпатті і підтримку етнічних угорців, які поскаржилися Президентові України на дії обласного СБУ, але наразі не отримали з Києва відповіді.

«Ми так само, як і Товариство угорців на Закарпатті, чекаємо пояснень з боку української держави стосовно дій СБУ і хочемо запевнити всіх наших братів угорської національності в тому, що Угорщина буде на їхньому боці і не полишить їх напризволяще», – заявив віце-прем’єр угорського уряду, відповідальний за національну політику.

За словами Жолта Шем’єна, Угорщина і надалі зберігатиме в таємниці списки осіб усіх закордонних угорців, які отримали угорське громадянство. У випадку виникнення складнощів, Жолт Шем’єн радить етнічним угорцям з інших країн оформляти документи на території Угорщини.

Угорський закон про подвійне громадянство вступив у дію на початку року. За це Угорщину гостро критикувала Словаччина, громадяни якої автоматично втрачають громадянство рідної країни, стаючи підданими іншої країни. Україна також не дозволяє подвійне громадянство. Попри це, як випливає зі слів керівника МЗС Угорщини, офіційний Будапешт сподівається на розуміння української влади.

«Ми знаємо про проблему закарпатських угорців і займемось перевіркою цих випадків. При потребі зв’яжемось з представниками української влади, щоб передусім ретельно перевірити наведені факти. І цей процес уже триває», – сказав міністр закордонних справ Угорщини Янош Мартоні.

В Україні проживає понад 150 тисяч етнічних угорців. На минулих виборах Президента України представники цієї нацменшини переважно голосували за Віктора Януковича.

********
Також на цю тему: Закарпатських угорців допитували згідно з законодавством – СБУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG