Доступність посилання

ТОП новини

Кремль боїться «Океану Ельзи» (світова преса)


Прага – Російська влада, як інформують газети, зробила кілька спроб скористатися допомогою популярних музикантів для реалізації політичних цілей. Однак сьогодні все ж проявляється напруження між політичною та культурною елітами в Росії і прикладом цьому є ініціювання владою у Москві судових процесів проти «непокірних музикантів». У пресі не оминули увагою і подальше збагачення приятеля Президента Януковича, українського олігарха Дмитра Фірташа. Аналітиків також цікавить, чи зможе Україна освоїти нову сланцево-газову програму, що покликана зміцнити енергетичну незалежність держави.

Лондонська «Ґардіан» висвітлює перебіг судових процесів у Москві проти музичного критика Артема Троїцького, якого звинувачує в образі честі близький до Кремля колишній вокаліст рок-групи «Агата Крісті» Вадим Самойлов. За основу звинувачення взято слова Троїцького з передачі телекомпанії РЕН-ТВ про те, що Самойлов є «вишколеним пуделем при Суркову». Владислав Сурков відомий, як заступник глави адміністрації Кремля і «сірий кардинал» російської політики, котрий заграє з популярними музикантами і зустрічався упродовж 2005 року з найбільш відомими музичними гуртами Росії. Артем Троїцький сказав газеті «Ґардіан»: «Кремль захвилювався, що російські музиканти захочуть приміряти на себе помаранчеве». Вже зустріч Суркова з музикантами Росії відразу після Помаранчевої революції в Україні означала страх Кремля перед тим, що російські рок-групи наслідуватимуть приклад українських рокерів на кшталт групи «Океан Ельзи», яка підбурювала натовп у Києві восени 2004 року. «Ґардіан» також цитує Артема Троїцького, котрий вважає, що судовими переслідуваннями і тиском на діячів культури «російська влада хоче домогтися вірності відомих акторів на випадок майбутніх політичних вихорів у Росії». Тому, як зауважує лондонське видання, слухання справи Самойлова проти Троїцького «виглядає, як дещо більше, аніж справа про образу честі».

Журналіст британської газети «Файненшел Таймз» інформує про те, що впливовий український мільярдер Дмитро Фірташ, наближений до Президента Віктора Януковича, купив за 400 мільйонів доларів 90 відсотків активів всеукраїнського банку «Надра», який потрапив у фінансову скруту внаслідок світової кризи. Газета також нагадує, що «прибутковий газовий бізнес Фірташа й інші його фірми були майже зруйновані за участі українського Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко в період з кінця 2007-го до початку 2010 року». Тепер Тимошенко з опозиції і під слідством Генпрокуратури звинувачує Фірташа у непрозорих оборудках, які той відкидає. Лише через рік після обрання Януковича Президентом України і поразки Тимошенко Фірташ, як зауважує «Файненшел Таймз», «виглядає більш могутнім, аніж будь-коли раніше». Він повернув собі газові статки, прикупив ще три хімічних підприємства з виробництва азоту, розширив інвестиції в аграрний сектор України, а тепер має ще й банк, що доповнює колекцію активів Фірташа, розміщених на просторі від далекого Таджикистану і аж на захід Європи, зауважує лондонське видання.

Американська «Нью-Йорк Таймз» звертає увагу на те, що «Україна задивляється на сланцевий приклад Техасу». Мається на увазі бажання влади Президента Януковича пробивати собі шлях до енергетичної незалежності через використання технологічного досвіду американського міста Форт-Уорт у штаті Техас. Американські енергетичні компанії довели тут, що вміють видобувати природний газ із сланцю, що не менш корисний, аніж чисте блакитне паливо з надр землі. Вже цього року Україна розпочала переговори і законодавчу підтримку діяльності американських компаній на українських покладах сланців. Це джерело газу до того ж відновлюване і Міжнародне енергетичне агентство не виключає, що Земля має стільки ж відновлюваного газу, скільки звичайного. Якщо «Газпром» продає тепер свій газ Європі у середньому по 346 доларів за тисячу кубічних метрів, то найвища ціна в американській Луїзіані становить лише трохи більше 150 доларів. Хоча й Україна платить Росії дещо нижчу за середньоєвропейську ціну за газ, все ж вона значно вища американської. Американські фахівці обіцяють, що «відновлюваний газ змінить хід гри в Європі». Хоча в Росії скептично оцінюють сланцеву технологію через її високу вартість та екологічну небезпеку, все ж в Україні йдуть на зближення з американськими компаніями і нещодавно заявили на конференції щодо сланцевого газу в Києві, що дуже раді поведінці «Газпрому», котрий тримає ціну на газ у Європі та Україні так високо, що робить сланцеві розробки у Східній Європі ще більш вигідними.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG