Доступність посилання

ТОП новини

Українці не задоволені роботою паспортних столів


Львів – Отримати новий закордонний паспорт для громадян України є проблемою. Потрібно зібрати чисельні документи, оплатити кілька квитанцій, вистояти в чергах і очікувати на паспорт три і більше місяців. Відділи у справах громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб (ВГІРФО), які часто досі називають за ще радянською скороченою назвою «ВВІР», потребують кардинальних змін – до такого висновку дійшли експерти у Львові та Донецьку, які провели громадський моніторинг видачі закордонних паспортів.

Львів’янка Мар’яна розповіла Радіо Свобода, що у ВВІРі Залізничного району невірно написали її прізвище англійською мовою у закордонному паспорті. Тепер жінці потрібно виготовляти новий документ і знову платити за послуги.

«Моє прізвище починається на букву «Г», а англійською написали «G», хоча правильно «H». Це помилка ВВІРу, але мені сказали знову подавати документи і знову платити 400 гривень. Телефоном не дуже ввічливо спілкуються», – розповіла львів’янка.

Якщо працівники сектора громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб УМВС зробили помилку, то мають її виправити, наголосив у коментарі Радіо Свобода голова Львівського юридичного товариства Андрій Лепак. «Людина заплатила за новий паспорт, тому саме ВВІР і має виправити свою помилку», – зауважив юрист. Але громадяни почуваються цілком безправними в установах при МВС.

Від людей вимагають документи, не передбачені законом

Громадські активісти у Львові опитували людей біля ВВІРів, а в Донецьку самі подавали документи для виготовлення паспорта. Під час моніторингу виявили, що, крім необхідного пакету документів, у ВВІРах вимагають довідку про несудимість, яка коштує близько 13 гривень. На Львівщині третина опитаних ще й купувала страховий поліс для виїзду за кордон, що не передбачено законом. Такої вимоги у Донецьку, для порівняння, немає.

Паспортні відділи в обох містах потребують сучасного технічного устаткування, наголосили експерти. Громадяни отримують інформацію про виготовлення закордонного паспорта лише з дошки оголошень або ж папірців, вивішених на дверях приміщень ВВІРів. Немає спеціального сайту з докладною інформацією, щоб був зворотній зв’язок із громадянами. Загальне повідомлення можна знайти на офіційному сайті Державної міграційної служби.

Згідно з опитуванням, майже 70 відсотків респондентів не задоволені якістю послуг у паспортних відділах. Люди скаржаться на зверхність і недоброзичливість чиновників.

Експерти оминули проблему хабарництва у ВВІРах

Сьогодні у Львові немає великих черг у ВВІРах. Тим часом у Донецьку люди простоюють від дня до трьох, щоб здати документи для виготовлення закордонного паспорта, розповів юрист фонду «Правова освіта» з Донецька Леонід Чернявський.

«Люди навіть записуються у чергу. Приходять о 5-й ранку. Ми зустрічались із керівником відділу ГІРФО ГУ МВС України в Донецькій області і висловили свої рекомендації щодо покращення роботи з видачі закордонних паспортів. Ми занепокоєні тим, що сума 150 гривень за бланк ніде не закріплена офіційно, не обґрунтована. Чому саме 150 гривень? Ця сума постійно зростає», – каже Леонід Чернявський.

Переважна більшість мешканців Львівщини отримує закордонні паспорти через три місяці, тобто в офіційно визначений термін. За минулий рік у Львівській області видали понад сто тисяч закордонних паспортів. А щоб виготовити паспорт за три робочі дні, доведеться заплатити майже 1300 гривень. Такою послугою торік скористались 12 тисяч мешканців області. На думку юриста Андрія Лепака, така висока вартість за пришвидшене виготовлення документа незрозуміла і необґрунтована, адже бланк паспорта коштує 150 гривень.

У своєму дослідженні експерти оминули проблему хабарництва у ВВІРах.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG