Доступність посилання

ТОП новини

Значних стрибків цін на бензин в Україні не очікується – експерт


Київ – Підвищення Росією експортного мита на бензин викликало серед споживачів побоювання щодо можливого подорожчання нафтопродуктів в Україні. Митна ставка зросла на 34 відсотка. Попри таке значне підвищення, експерти великих коливань на українському ринку не очікують.

Підвищення мита на бензин у Росії пов’язане з тим, що в середині цієї країни виник дефіцит моторних палив. Стримування цін на нафтопродукти в Росії призвело до того, що велика їх кількість була експортована. Тепер збільшене мито має сприяти відновленню балансу на внутрішньому російському ринку палив, пояснив заступник директора науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев. Водночас, немає причин для того, щоб це позначилося на вартості бензину в Україні, заявив він Радіо Свобода.

«Підвищення ніяким чином не вплине на ситуацію на внутрішньому ринку нафтопродуктів в України, оскільки, то є внутрішнім митом Російської Федерації. Воно не впливає на ту ціну нафти , бензину чи дизельного палива за якою купують і українці, і білоруси й інші країни. У минулому році в Україну було завезено лише 114 тонн російського бензину», – каже Рябцев.

В Україні скорочуються обсяги споживання бензину – Тодійчук

Натомість президент енергетичного клубу Q-club Олександр Тодійчук в інтерв’ю Радіо Свобода запевнив, що український ринок нафтопродуктів на чверть залежить від російського.

«Впровадження підвищеного мита в Росії зосереджено на захисті власного ринку. В українському ринку російська складова сягає 24-25 відсотків. Певним чином, це, звичайно, впливає на цінову політику. Скоріш за все ціни на нафтопродукти зростатимуть. Але надзвичайно великих коливань не слід очікувати, тому що обсяги споживання бензину в Україні різко скорочуються», – наголосив Тодійчук.

Бензин в Україні може подешевшати – Саприкін


У свою чергу незалежний експерт Володимир Саприкін зазначив, що тенденції на світовому ринку нафтопродуктів є такими, що дозволяють очікувати здешевлення бензину.

«Заходи, що їх вживає Російська Федерація щодо припинення експорту бензину та збільшення експортного мита не вплинуть на ситуацію в Україні, оскільки ми отримуємо незначну кількість російських нафтопродуктів. З урахування того, що ціни на нафту суттєво впали останнім часом, можна говорити про очікуване, за кілька тижнів, зменшення цін на нафтопродукти на 2-3 відсотки», – припустив Саприкін.

Протягом останніх двох діб нафта на біржах у Лондоні та в Нью-Йорку різко подешевшала. Офіційні ціни впали майже на 9 відсотків. Нафта Light Sweet тепер коштує менше, ніж 100 доларів за барель.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG