Доступність посилання

ТОП новини

МВФ обіцяє Україні кредит лише в обмін на пенсійну реформу


Київ – Черговий транш кредиту Міжнародний валютний фонд обіцяє Україні лише взамін на затвердження пенсійної реформи і вирішення проблеми занижених, на думку експертів МВФ, тарифів на газ для населення, заявив голова українського представництва фонду Макс Альєр на відкритті 7 Українського інвестиційного саміту у Лондоні. Водночас профспілки та опозиція застерігають уряд від таких кроків, стверджуючи, що спочатку варто було потурбуватися про рівень доходів українців.

За інформацією одного з американських видань, коли голову Міжнародного валютного фонду Домініка Стросс-Кана затримали в аеропорту Нью-Йорка через підозру у сексуальному домаганні, він якраз вирушав до Німеччини. Темою бесіди глави МВФ та німецького канцлера Анґели Меркель мав стати, зокрема, формат подальшої співпраці і європейських фінансових інституцій, і МВФ із Україною.

Україна чекає на третій транш 15-мільярдного кредиту МВФ. Голова представництва фонду в Україні Макс Альєр напередодні заявив, що цей транш Україна отримає в обмін на впровадження пенсійної реформи та підвищення тарифів на газ для населення.

Уряд робить не те, що варто було б?


Однак від таких кроків український уряд застерігають у Національному форумі профспілок. На думку голови форуму Мирослава Якибчука, загалом це негативне явище, коли країна розглядає фінансову інституцію на кшталт МВФ як останнє джерело фінансування.

З іншого боку, вважає він, запровадження пенсійної реформи та підвищення споживчої ціни на газ є дуже непопулярними заходами з боку уряду.

«Основне питання, яке ставить МВФ, – це скорочення дефіциту державного бюджету України до 5%. На жаль, уряд іде найпростішим шляхом, тобто через підвищення тарифів на комунальні послуги (газ, електроенергію), але при цьому не обґрунтовує свої кроки і не здійснює модернізацію сектору житлово-комунального господарства», – додавЯкибчук у коментарі для Радіо Свобода.

Голова парламентського Комітету у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів, народний депутат від БЮТ Валерій Сушкевич у коментарі для Радіо Свобода наголошує, що затвердження пенсійної реформи у тому вигляді, в якому її пропонує уряд, зокрема в питанні підвищення пенсійного віку, не узгоджується з нинішніми соціально-економічними умовами в Україні.

«З точки зору довгострокової перспективи, як один із варіантів, можливо, і варто розглядати підвищення пенсійного віку. Але сьогодні, коли ситуація з соціальною захищеністю та пенсійним забезпеченням дуже проблематична і коли гостро стоїть потреба збільшити довіру до Пенсійного фонду, ми робимо зовсім не те, що потрібно», – зазначив Валерій Сушкевич.

Підвищення пенсійного віку врятує баланс Пенсійного фонду – експерт

Водночас директор Київської школи економіки Олександр Рогозинський у коментарі для Радіо Свобода каже, що підвищення пенсійного віку у нинішніх економічних умовах – це єдиний спосіб збалансувати доходи і видатки Пенсійного фонду як найбільш дефіцитного у державі.

«Яким чином можна позбутися дефіциту? По-перше, збільшити надходження. Але всі й так стверджують, що податки, які платять українці в Пенсійний фонд, вже є надмірними. Другий спосіб – зменшити виплати кожному пенсіонеру. Але і в уряді, і самі пенсіонери кажуть, що розмір пенсії в Україні замалий навіть для того, щоб можна було за рахунок цих коштів підтримувати нормальне існування. Залишається третя можливість – зменшити кількість самих пенсіонерів і завдяки цьому зменшити загальні видатки. Найгуманніший спосіб це зробити – поступово підвищувати пенсійний вік», – додав експерт.

Голова українського представництва МВФ Макс Альєр зазначив і те, що макроекономічна ситуація в Україні останнім часом значно покращилася, а саме зростання ВВП перевищує 4%, інфляція нижче 10%, зменшується негативний платіжний баланс, ростуть доходи бюджетів.

«Перспективи на цей рік залишаються позитивними. Найскладніше завдання – проведення структурних реформ, які відстають від плану вже багато років», – наголосив Альєр у Лондоні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG