Доступність посилання

ТОП новини

На зміну Усамі бін Ладену прийшов тимчасовий лідер


Прага – Єгипетський бойовик на псевдо Сейф-аль-Адель, як повідомив арабський телеканал «Аль-Джазіра», став тимчасовим керівником терористичної мережі «Аль-Каїда» після вбивства американцями її засновника й попереднього лідера Усами бін Ладена. Аналітики кажуть, що ще не ясно, чи стане новий лідер «Аль-Каїди» повноправним спадкоємцем Усами бін Ладена, якого вбили американці у Пакистані на початку травня. Але вибір саме Сейф-аль-Аделя не випадковий, бо він має значний досвід терористичних атак.

Колишньому офіцерові єгипетського спецназу, псевдо якого перекладається як «меч справедливості», близько 50 років. Сейф-аль-Адель був, як вважають, одним із організаторів гучних терактів у посольствах США в Кенії і Танзанії наприкінці 1990-х.

Тривалий час він, за повідомленнями, був затриманий в Ірані після втечі від вторгнення США до Афганістану і лише минулого року був звільнений і переїхав кудись до північного Пакистану чи Афганістану.

Сейф-аль-Адель

Уряд США свого часу звинуватив Сейф-аль-Аделя у організації нападів на посольства США в Найробі і Дар-ес- Саламі та у створенні тренувальних таборів «Аль-Каїди» в Судані та Афганістані. За голову Сейф-аль-Аделя призначили винагороду у 5 мільйонів доларів. За даними ФБР, він користується ще й іншими іменами – Мухаммада Ібрагіма Маккаві чи Ібрагіма аль-Мадані.

«Аль-Каїда» вже не в змозі мати нового Усаму

Лондонський експерт Шашанк Джоші вважає, що «Аль-Каїда» не змогла наразі дотриматися всіх процедур для обрання нового лідера, для скликання «шури» (ради) час несприятливий, та й навряд чи можлива рівносильна заміна Усамі бін Ладенові.

«Символізм постаті бін Ладена, який зміцнював і пропагував марку «Аль-Каїди», свідчить про неможливість знайти гідну йому заміну. Навіть найімовірніші кандидати, на кшталт відомого Аймана аз-Завагірі, не лише позбавлені шарму Усами – вони відзначаються більшою істеричністю, грубістю, у них немає нічого романтично привабливого», – каже аналітик.

За даними пакистанської преси, жоден із синів Усами бін Ладена не виявив готовності замінити батька на його посту. А один із них, 22-річний хлопець, загинув разом з батьком під час операції американців в пакистанському Абботтабаді.

Наразі не ясно, чи означає призначення Сейф-аль-Аделя тимчасовим керівником початок розколу в структурах «Аль-Каїди» і яка реакція Аймана аз-Завагірі та інших керівників терористичної мережі в Ємені чи Іраку.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG