Доступність посилання

ТОП новини

Мулла Омар – нова мішень після бін Ладена?


Нью-Йорк – В Америці триває певна ейфорія з приводу вбивства «терориста номер один», лідера «Аль-Каїди» Усами бін Ладена в його пакистанському лігві. Це не дивно, бо ж на нього полювали понад 10 років. Але відтак у Вашингтоні міркують, як дістатися до другого номера на списку світових злочинців. Його звуть мулла Омар, він є керівником терористичного руху «Талібан».

Що Вашингтон думає робити з муллою Омаром – ліквідувати, як Усаму бін Ладена, чи шукати порозуміння, домовлятися з метою припинення повстанських операцій талібів на території Афганістану?

Керівник руху «Талібан» мулла Омар
Варто нагадати, що мулла Омар очолював режим талібів у Кабулі, і бін Ладен не лише був гостем режиму талібів, а й мав базу в Афганістані. Власне, Сполучені Штати почали війну проти тероризму восени 2001 року і повалили режим талібів після того, як мулла Омар навідсіч відмовився видати бін Ладена. Тепер, після його вбивства, американці націлилися на вождя талібів.

Генерал Річард Міллз в інтерв’ю французькій агенції «Франс-прес» сказав: «Якби я був на місці мулли Омара, я б справді мав підставу боятися (за своє життя). Адже, як показало убивство бін Ладена, ми, американці, здатні зосереджувати увагу (на одній меті)».

Рагімула Юсуфзай, пакистанський журналіст, відомий своїми численними інтерв’ю з Усамою бін Ладеном, вважає, що мулла Омар може стати наступною мішенню. «Американці гадають, і ми чули це від президента Обами, що вони можуть вдатися до подібного нападу, якщо отримають відповідні розвідувальні дані про якусь важливу мішень, – каже він. – Тож, на мою думку, мулла Омар може стати якраз такою цінною мішенню».

Де мулла Омар?


Справді, чи відомо, бодай приблизно – де саме ховається мулла Омар? Досі вважали, що він сидить у пакистанському місті Кветта, але останнім часом деякі вашингтонські аналітики вказуть на місто Карачі. Там здавна мали притулок різноманітні радикальні політичні рухи, серед 12-мільйонного населення там мешкають мільйони етнічних пуштунів, а більшість талібів належить саме до цього народу. Можливо, там і слід шукати талібського ченця.

Тим часом, поки військові готують нові операції в Афганістані проти талібів, дипломати зважують варіанти мирного врегулювання. Державний секретар США Гілларі Клінтон цими днями висловила думку, що ліквідація Усами бін Ладена може підштовхнути талібів до столу переговорів.

Джошуа Фост, вашингтонський політолог із дослідного інституту American Security Project, зазначає: «Після смерті бін Ладена тон дещо змінився… Можливо, що адміністрація президента Обами вирішить відмовитися від силового варіанту і спробує знайти політичне рішення, тоді вони не полюватимуть на муллу Омара».

Втім, поки що не відомо, чи талібів спонукатиме до переговорів смерть бін Ладена.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG