Доступність посилання

ТОП новини

Профспілки показали Генпрокуратурі, «чого немає в Африці»


Федерація профспілок України пікетує будівлю Генеральної прокуратури, Київ, 8 червня 2011 року
Федерація профспілок України пікетує будівлю Генеральної прокуратури, Київ, 8 червня 2011 року

Київ – Федерація профспілок України пікетувала сьогодні у Києві приміщення Генеральної прокуратури України. Такого немає навіть в Африці, твердив напис на одному з транспарантів профспілчан. Протестувальники звинувачували посадовців у переслідуванні активістів та намаганні відібрати профспілкове майно. Серед іншого, йшлося про санаторії та бази відпочинку у Криму. Представники Генпрокуратури, у свою чергу, звинувачують це профспілкове об’єднання у спробі привласнити і перепродати державне майно.

Українські профспілки пікетували Генпрокуратуру
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:39 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ


Із травня цього року Генеральна прокуратура ініціювала перевірку справ, пов’язаних із профспілковим майном. За інформацією, опублікованою на сайті відомства, перевірка стосувалася в основному намірів керівництва Федерації професійних спілок України продати у 10 регіонах держави 18 цілісних майнових комплексів та окремих об’єктів нерухомості, які входять до мереж підприємств «Укрпрофоздоровниця», «Укрпрофтур» та «Херсонтурист».

А цього тижня у Шевченківську прокуратуру Києва викликали співробітників Федерації. Її очільник, депутат від Партії регіонів Василь Хара називає таку перевірку свавіллям і втручанням у статутну діяльність профспілок.

«Дії Генеральної прокуратури протилежні вимогам Конституції та програмі Президента. Сьогодні ми вперше вжили активних заходів, спрямованих на те, щоб зупинити ганебні для демократичної держави дії Генпрокуратури», – каже він.

Василь Хара пояснює, що Федерація впорядковує діяльність профспілкових санаторіїв, які до того були збитковими.

Профспілки хотіли продати чуже майно – Бойченко

Профспілки намагались продати майно, яке їм не належить, зауважує керівник прес-служби ГПУ Юрій Бойченко.

За його словами, про зазіхання на майно профспілок не йдеться, оскільки згадані об’єкти і так є у державній власності.

«Верховний Суд України постановою від 25 вересня 2007 дійшов висновку, що передане до статутного фонду акціонерного товариства «Укрпрофздоровниця» майно – про це йшлося сьогодні – є державною власністю. Тобто, Федерація профспілок України, не ставши власником майна, не мала права без згоди органів, що займаються управлінням державним майном, його продавати», – каже представник ГПУ.

Битва за правду чи бійка «між своїми»?

Конфлікт навколо санаторіїв – не що інше, як суперечка між олігархами, кому дістанеться ласий шматок цінної території , вважає депутат із фракції «БЮТ-Батьківщина» Михайло Волинець. Він – голова іншого профспілкового об’єднання, Конфедерації вільних профспілок України.

За його оцінкою, левову частку прибутків соратники Василя Хари отримують за рахунок майна, яке продають чи здають в оренду, часто незаконно.

«Одні кримінальні елементи намагаються забрати у інших, корумпованих, це майно. А члени профспілок тут ні до чого. Вони навіть нічого з цього не отримують», – переконаний він.

На думку Михайла Волинця, згадане майно повинно або перебувати у власності держави, або бути розподіленим між різними профспілковими організаціями, як це зробили у багатьох європейських країнах, зокрема, у Литві та Угорщині.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG