Доступність посилання

ТОП новини

Європа має визначитися: «Набукко» чи «Південний потік» – Бойко


Прага – Європа повинна вибрати між каспійським проектом «Набукко» та російським «Південним потоком», бо вони обидва спрямовані на той самий ринок, закликав український міністр енергетики Юрій Бойко учасників економічного форуму у Відні. Хоча Україна не має прямої участі у цих проектах, бо вони ідуть в обхід її території, вона може втратити частину транспортування російського газу, якщо Європа обере російський проект.

Проект «Набукко» був серед найбільш обговорюваних питань на віденській конференції Світового економічного форуму, який розпочався сьогодні. Відкриваючи конференцію, присвячену Європі та Центральній Азії, канцлер Австрії Вернер Файманн заявив, що «Набукко» зможе «стабілізувати постачання газу в Європу та посилити зв’язки між Європою, Центральною Азією та регіоном Чорного моря».

Проект «Набукко», який передбачає транспортування газу з Каспійського регіону, не може зрушити з мертвої точки вже багато років через брак одностайності в ЄС з цього питання. Будівництво газогону, що має подолати майже 4 тисячі кілометрів та сполучити каспійський регіон із Європою через територію Туреччини, знову відклалося, тепер до 2013 року.

Присутній на дискусії у Відні міністр палива та енергетики України Юрій Бойко вкотре закликав європейців зробити вибір. «Настала ситуація, коли Європейський Союз як ціле виступає на підтримку «Набукко», але деякі країни ЄС вважають пріоритетом «Південний потік». Одного дня доведеться зробити вибір, бо обидва проекти націлені на один ринок. Я вважаю, що для Європи має бути важливо не лише новий шлях постачання газу, але і диверсифікація джерел його постачання. Тому зрозуміло, що «Набукко» – це нове джерело, а «Південний потік» – це те саме, що ви маєте сьогодні», – сказав український міністр.

Україна не проти Росії

Україна не є в будівельних планах жодного з цих транспортних проектів, але у випадку, якщо запрацює «Південний потік», вона може втратити частину бізнесу, адже частина російського газу буде транспортуватися поза її територією.

Юрій Бойко наголосив, що Україна, яка, за його словами, тепер має «дуже добрі і конструктивні стосунки» з Росією, не лобіює проти її проекту. Навпаки, за словами Бойка, Україна планує запросити російських партнерів, так само як і європейських, до участі у реконструкції української газотранспортної системи. І це міністр пообіцяв зробити вже наступного місяця.

Досі спроби спільної модернізації з боку Росії впиралися у питання приналежності української газотранспортної системи, а з боку Європи у прозорість цього процесу та необхідність реформи української енергетики.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG