Доступність посилання

ТОП новини

У США будують велетенський телескоп


6 готових дзеркальних рефлекторів телескопу «Джеймс Вебб»
6 готових дзеркальних рефлекторів телескопу «Джеймс Вебб»

Нью-Йорк – У Сполучених Штатах готуються до нового етапу вивчення космічного простору. Йдеться про будівництво космічного телескопа колосальних розмірів. Його назвали іменем Джеймса Вебба, на честь директора космічної агенції NASA часів програми висадки астронавтів на Місяці понад 40 років тому. Новий телескоп битиме всі рекорди як за розмірами й потужністю, так і за вартістю створення.

Новий телескоп має відкривати невивчені простори Всесвіту. Він зможе сягнути кордонів найраніших галактик. Точніше, йдеться про пошук тих перших галактик, що сформувалися внаслідок так званого Великого вибуху, і про вивчення еволюційних змін цих галактик.

Програма також містить спостереження за народженням нових зірок. Крім того, телескоп «Джеймс Вебб» шукатиме воду на планетах із орбіт віддалених зірок, щоб оцінити ймовірність наявності життя в інших планетарних системах.

Університетські вчені з Асоціації астрономів на конференції у Балтиморі обговорювали майбутні дослідження. Асоціація оперує великими обсерваторіями у Сполучених Штатах.

«Чого я очікую від телескопа «Джеймс Вебб», так це того, що ми називаємо крижаними велетнями нашої сонячної системи – планети Нептун та Уран. Я вивчаю ці планети упродовж 20-30 років, і ми вже сягнули лімітів того, що ми можемо дізнатися з Землі», – заявила професор Хайді Хеммел телекомпанії C-Span.

Новому телескопові – нові технології

Телескоп «Джеймс Вебб» заглибиться у космос на відстань понад півтора мільйона кілометрів від Землі. Будують його завбільшки з авіалайнер «Боїнг-737», але у згорнутому вигляді він має зменшитися настільки, щоб вміститися в ракету, а вже у космосі розгорнути свої дзеркала. Інфрачервоний телескоп може бути засліплений внаслідок перегрівання, тож він повинен постійно підтримувати наднизьку температуру – мінус 400 градусів за Фарангейтом. Низку нових технологій створили і з цією метою.

Новим кроком техніки є також 18 позолочених дзеркальних рефлекторів по 7 метрів у діаметрі. Вартість будівництва телескопа «Джеймс Вебб» попередньо оцінюють принаймні у 6,5 мільярда доларів, а можливо й більше. Поки що витрачено 3 мільярди, а попереду ще роки праці.

Запуск заплановано на 2014 рік.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG