Доступність посилання

ТОП новини

Лібералізація віз до ЄС: робота прискорена, та є проблеми


Єврокомісар Сесілія Мальмстрем
Єврокомісар Сесілія Мальмстрем

Київ – Україна прискорила роботу на здійснення Плану дій для лібералізації візового режиму з ЄС, але наявні і доволі серйозні проблеми. Про це заявила європейський комісар із внутрішніх справ Сесілія Мальмстрем після закінчення міжміністерської наради «Україна – ЄС» у Києві. Вона також повідомила Радіо Свобода, що Україні перешкоджають внутрішні чинники, такі, як бюрократизм, недостатнє бюджетне фінансування та вузьковідомчі інтереси у процесі впровадження Плану дій.

– Ми обговорили вже чимало питань стосовно здійснення Україною Плану дій для лібералізації візового режиму. При цьому під словом «ми» я маю на увазі українських та європейських міністрів та чиновників і незалежних експертів у Києві і Брюсселі. Наш спільний висновок: навесні цього року стали помітними перші результати здійснення Плану дій. Серед іншого, Кабінет Міністрів подав на розгляд парламентові України низку важливих законопроектів, які нині вивчають народні депутати. Це – законопроекти «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства» та «Про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту». Водночас існують певні проблеми, наприклад, в Україні досі не створені Державна міграційна служба та Державна служба захисту персональних даних (за наявності відповідних президентських указів). Також не всі законодавчі акти у царині захисту прав людини відповідають європейським стандартам.

– У травні цього року збільшилась міграція з Північної Африки, Італія та Франція ледь не посварились через іммігрантів і звернулись до ЄС із проханням переглянути положення Візового кодексу Євросоюзу. Це питання нещодавно обговорювалось і восени знову буде розглядатись на спеціальному засіданні Єврокомісії. Чого чекати українцям у разі імовірних змін до Візового кодексу?

– Так, ми ввели у дію Візовий кодекс ЄС, у повному обсязі він запрацював у квітні цього року. А потім унаслідок «африканської весни» Середземномор’я перетворилось на міграційну зону, і нам стало складніше контролювати ситуацію з міграцією. Імовірно, певні зміни до кодексу будуть ухвалені, але вони не торкнуться України. Навпаки, якщо Україна надалі успішно виконуватиме План дій для лібералізації візового режиму, її громадяни незабаром відчують полегшення при оформленні документів для отримання шенгенських віз. Поменшає бюрократії, паперів для подання у консульства тощо. Буде глибша і дієвіша співпраця між консульствами країн ЄС та візовими центрами.

– Які Ваші найближчі плани, чи Ви надалі постійно аналізуватимете ситуацію в Україні стосовно впровадження нею візового Плану дій?

– Повертаюсь до Брюсселя, і разом із фахівцями з консульських питань ми уважно вивчимо ту інформацію, яку отримали нині у Києві від українських колег. У вересні ми обговоримо українську проблематику на засіданні ради міністрів внутрішніх справ ЄС та з експертами з консульських (візових) питань. Я вдячна представникам України за їхню відкритість і готовність до обговорення вельми складних проблем, таких, як боротьба з корупцією та нелегальною міграцією. Найскладніше і найважливіше для України – побудова європейської моделі правозахисту та правосуддя.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG