Доступність посилання

ТОП новини

ЄС підбив підсумки реструктуризації вугільної галузі України


Терикон біля вугільної шахти на Луганщині
Терикон біля вугільної шахти на Луганщині

Київ – Сьогодні у Києві підбито підсумки впровадження в Україні одного з найдорожчих проектів Євросоюзу. Ідеться про проект реструктуризації вугільної галузі, на який ЄС витратив понад десять мільйонів євро за три роки.

Головні завдання проекту реструктуризації вуглевидобувної галузі – підтримка розробки та впровадження реформ у вугільному секторі; удосконалення безпеки праці та екологічної безпеки; допомога у приватизації та закритті шахт і пов’язані з цим процесом соціальні проблеми. Про це повідомив Радіо Свобода керівник проекту Войтек Млодзеєвський.

На його думку, в Україні проект також сприяв поширенню нових технологій та сучасного мислення у вугільній галузі.

«Проект дає можливість покращити умови праці гірників, зберегти їхні життя, зробити професію шахтаря безпечною та престижною. Подібні речі і забезпечує наш проект, який успішно впровадили нові члени ЄС. Не скажу, що в Україні реструктуризація вугільної промисловості не має ризиків або проблем. Вони є, але їх можна зменшити, пом’якшити або унеможливити», – каже керівник проекту.

Подібні проекти ЄС уже випробувані у Польщі, Словаччині та Болгарії перед їхнім вступом до Євросоюзу.

Безпека праці та інвестиції – підґрунтя для розвитку вуглевидобувної галузі

Координатор проекту від України, експерт Міністерства енергетики та вугільної промисловості Ігор Яценко важливими результатами його здійснення вважає підвищення рівня безпеки шахтарської праці. Серед іншого, це можливо завдяки дегазації, тобто зменшенню ризику вибуху підземного газу метану унаслідок використання сучасних технологій, каже Яценко.

«Для нас надзвичайно важливо, що завдяки проектові українці змогли поліпшити управління безпекою гірничої праці. Ми з європейськими колегами проаналізували українські реалії, розробили необхідні рекомендації, і під нашим наглядом ці рекомендації уже впроваджують на шахтах. Так, у Донбасі на шахтах «Должанська-капітальна» та «Краснолиманська» тепер працює міжнародний стандарт безпеки праці», – каже український координатор проекту.

Експерти проекту від ЄС Януш Сльодак та від України – народний депутат Владислав Лук’янов зазначили: вугілля – одне з альтернативних для України джерел енергії. Нормальне функціонування вугільної галузі дозволить Україні зменшити залежність від імпорту енергоносіїв з Росії, кажуть експерти.

Крім того, Лук’янов звертає увагу: «Цей проект, серед іншого, дає важливий сигнал для інвесторів, щоб вони змогли чітко зрозуміти стратегію розвитку української вугільної галузі і могли оцінити можливість ефективного інвестування у цю галузь. А успішний розвиток вуглевидобувної галузі дозволить поліпшити ситуацію з енергозабезпеченням в економіці України у цілому».

Однак на заваді інвестиціям стоять непереможені корупція та бюрократичний апарат, що їх експерти проекту назвали головними ризиками при реструктуризації вугільної галузі України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG