Доступність посилання

ТОП новини

Чи встигнуть звинуватити Мельниченка? (Європейська преса)


Прага – Польща веде активні переговори з Києвом щодо майбутньої Угоди про асоціацію і зону вільної торгівлі між ЄС і Україною. Напередодні початку головування Польщі в ЄС, із 1 липня і до кінця поточного року, Президент України вручив міністру закордонних справ Польщі Радославу Сікорському одну з найвищих нагород України – Орден князя Ярослава Мудрого. Польські газети вважають, що ця нагорода підкреслює велику роль Сікорського у підтримці європейського іміджу України в ЄС. Чи допоможе Європейський суд з прав людини Тимошенко в її боротьбі з українською Генпрокуратурою та судом в Києві – така постановка питання впливових європейських газет, особливо після звернення сторони Юлії Тимошенко до Європейського суду у Страсбурзі. Деякі оглядачі вважають, що суд у Києві «прирівняв колишнього майора президентської охорони Миколу Мельниченка з колишнім Президентом України Леонідом Кучмою», бо тепер звинуваченим у скандальній справі Гонгадзе знову стає і Мельниченко.

Польська преса переповнена нині матеріалами про ймовірну роль Польщі у зміцненні європейської політики сусідства під час головування Варшави в ЄС у другому півріччі 2011 року. Зокрема, польські газети прогнозують вирішальну роль свого уряду в підписанні в грудні цього року в Києві Угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі між ЄС та Україною. Так, «Ґазета Виборча» вважає, що нагородження у середу Президентом України однією з найвищих нагород України – Орденом князя Ярослава Мудрого – міністра закордонних справ Польщі Радослава Сікорського є визнанням його великої ролі у сприянні визнання в Брюсселі європейських прагнень України. Газета також зауважує, що в Києві Сікорський знову обговорював з українськими урядовими чільниками питання переговорів між Києвом і Брюсселем щодо Угоди зі створення зони вільної торгівлі. Газета наголошує, що «Україна буде першою державою «Східного партнерства», котра укладе таку Угоду з Європейським Союзом». «Ґазета Виборча» також зауважує, що «на повне членство в ЄС наразі Київ немає шансу». «Наразі Франція і Німеччина категорично проти того щоб надавати Україні хоча б якесь сподівання на майбутнє членство в ЄС, навіть у довготривалій перспективі», – наголошує газета з Варшави. Тому Польща спробує у цьому році досягнути певних, хоча б формальних, зрушень, щодо створення Брюсселем хоча б віддаленої перспективи такого членства.

Польські і брюссельські газети також попереджають, що Москва намагатиметься перешкодити європейському просуванню Києва і «спокусити Україну вступити у конкуруючий з ЄС Митний союз під командою Москви». У Брюсселі, як зауважує оглядач Ендрю Ретман в EUObserver, бояться провокацій Росії і проросійських елементів в Україні, які матимуть на меті «зіпсувати стосунки ЄС із українцями». А загалом, як цитує європейських дипломатів Ендрю Ретман, у Брюсселі налаштовані підписанням угод із Україною радикально вплинути на вибори в Росії та Україні у 2012 році. EUObserver також наводить оцінку одного польського дипломата, який вважає потенційною датою вступу України до ЄС 2025 рік.

Польський євродепутат Павел Залевський, який займається стосунками Євросоюзу з Україною, попередив на сторінках «Жечіпосполитої», що Росія робитиме все можливе й неможливе, не зупиняючись перед провокаціями, щоб перешкодити підписанню Угод про асоціації і зону вільної торгівлі ЄС із Україною. «Гра йде на великі ставки», – наголосив Залевський. Чого лише варта погроза Путіна Азарову, що у разі підписання Україною згаданої угоди з ЄС Москва підніме до кінця 2011 року ціну на газ до 500 доларів за тисячу кубів, що удвічі дорожче, аніж платить за російський газ Німеччина. Павел Залевський також закликає ЄС ні в якому разі «не залишати Україну саму перед російським тиском».

У четвер впливова «Файненшел Таймз» інформує, що напередодні початку наприкінці тижня судового процесу в Києві над одним із лідерів української опозиції Юлією Тимошенко, її сторона звернулася зі скаргою в Європейський суд з прав людини у Страсбурзі з метою отримати роз’яснення цієї впливовою в Європі установи, чи не є судове переслідування Тимошенко у Києві «політичним переслідуванням» одного з опозиціонерів до влади Президента Януковича. США, ЄС, правозахисні організації світу, як зауважує «Файненшел Таймз», «виловили своє занепокоєння цього року, що судові справи проти Тимошенко і кількох її політичних союзників, які тепер перебувають в ув’язненні, є політично вмотивовані». Газета також не виключає, що суд над Тимошенко може негативно вплинути на завершення переговорів між Брюсселем і Києвом щодо Угод паро асоціацію та зону вільної торгівлі.

Московська «Нєзавісмая газета» вважає ухвалу суду в Києві щодо поновлення кримінальної справи проти колишнього майора Держохорони Миколи Мельниченка, «небезпечним» (насамперед, для нинішньої влади у Києві) і ймовірним «переломним моментом у найбільш гучному розслідуванні сучасної України» – справі Гонгадзе, де Мельниченко проходить головним свідком. Експерти не лише ставлять питання, чи дійсно ця справа тепер «буде доведена до кінця», але й не виключають, що «це може мати не лише юридичні наслідки, а й викликати більш серйозні неприємності аж до політичної кризи».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG