Доступність посилання

ТОП новини

Янукович закликав великий бізнес долучатися до реформ


Віктор Янукович на засіданні Ради вітчизняних та іноземних інвесторів, Київ, 23 червня 2011 року
Віктор Янукович на засіданні Ради вітчизняних та іноземних інвесторів, Київ, 23 червня 2011 року

Київ – Президент Віктор Янукович закликав великий бізнес підтримати проведення в Україні реформ. Про це йшлося в четвер на засіданні Ради вітчизняних та іноземних інвесторів за участю глави держави. На думку експертів, великий бізнес володіє належним потенціалом, щоб підтримати главу держави. Утім, щодо зацікавленості в цьому – думки висловлюються різні.

За словами Віктора Януковича, реформи сьогодні гальмуються через неготовність до них чиновницького апарату. Водночас він зауважив, що сьогодні в країні є політична воля, є «величезна концентрація всіх гілок влади» на вирішення питань проведення реформ. Відтак глава держави закликав як вітчизняний, так і іноземний великий бізнес підтримати процес започаткованих ним реформ.

«Ми приречені на те, щоб співпрацювати разом і розраховувати, що ми будемо займатися реформами все життя. Нам треба буде весь час прилаштовуватись і своєчасно приймати рішення», – зазначив Янукович.

Найбагатші українці вдесятьох багатші за державу

Також Президент подякував бізнесу, який вкладає кошти в реалізацію соціальних проектів. Він зауважив, що діючи подібним чином великий бізнес інвестує кошти в майбутнє.

Великий бізнес в Україні володіє значним потенціалом. За оцінками експертів журналу «Фокус», сумарні статки десяти найбагатших українців – 42,78 мільярда доларів – дорівнюють державному бюджетові України в 40,7 мільярда доларів.

Залучити великий бізнес до реалізації своїх проектів прагнув і попередній глава держави Віктор Ющенко. Щоправда, за словами політтехнолога Віталія Бали, Віктор Ющенко пропонував долучитися передусім до меценатських проектів.

«Зараз, я думаю, питання має ставитися у площині практичній – вирішувати дійсно ті проблеми, які є в Україні. Якщо діалог будуватиметься на такій основі, то у виграші будуть і бізнес, і влада», – зазначив Бала.

Янукович агітує однопартійців?

У свою чергу політолог Михайло Погребинський вважає, що великий бізнес не надто охоче бере участь у спільних проектах.

«Не були побудовані ефективно стосунки влади і великого бізнесу ніколи в Україні. Пригадую, свого часу, ще за президентства Кучми, була ідея створити раду великих підприємців. І виявилося, що вони одну справу робити не можуть», – зазначає експерт.

За словами Михайла Погребинського, великий бізнес в Україні не надто прагне допустити становлення рівноправної конкуренції. Адже завдяки наближенню до влади багато хто ефективно вирішує свої питання. Разом з тим, бізнес прагне соціальної стабільності, бо завдяки цьому вартість активів також стабільно зростає.

За цьогорічною оцінкою журналу «Кореспондент», найбільше багатіїв зараз перебуває у лавах Партії регіонів. Серед ста найбагатших українців кожний четвертий – виходець з Донецької області і член Партії регіонів. Сумарна вартість активів членів Партії регіонів, які перебувають у першій сотні найбагатших українців, становить 32 мільярди доларів, що у 10 разів більше за сумарний статок членів БЮТ, які входять до сотні.

Коментуючи цю інформацію, заступник голови фракції Партії регіонів Вадим Колесніченко назвав цей рейтинг необ’єктивним та спрямованим на маніпуляцію громадською думкою.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG