Доступність посилання

ТОП новини

Чи можна оминути Страсбурзький суд? Росія cпробує...


Європейський суд із прав людини у Страсбурзі, Франція
Європейський суд із прав людини у Страсбурзі, Франція

Прага – Незручності від статусу демократичної країни почали набридати російській владі. Участь Росії в Європейському суді з прав людини у Страсбурзі відкрила дорогу до справедливості для багатьох росіян, які не можуть її знайти в себе вдома. Тож тепер російські законодавці замислюються над тим, як обійти зобов’язання, які країна взяла на себе, коли стала членом Ради Європи, організації, яка стежить за дотриманням прав людини на континенті.

Через 15 років після того, як Росія стала членом Ради Європи, Москва почала відчувати головні незручності від членства у правозахисній організації.

Найбільше скарг громадян на свої суди надходить саме з Росії. Виконувач обов’язків спікера Ради федерації, верхньої палати російського парламенту, Олександр Торшин запропонував ухвалити законодавство, яке б практично звело нанівець вплив Страсбурзького суду на Москву.

Член російського парламенту від правлячої партії «Єдина Росія» Сергій Марков говорить в інтерв’ю Радіо Свобода, що зміна в законодавстві поставить заслон від потенційно політично заангажованих рішень Страсбурзького суду. Адже, за його словами, Рада Європи перетворилася на «русофобську» організацію.

«Стало зрозуміло, що Росія повинна захищатися не від Європейського суду з прав людини, а від політично забарвлених рішень Європейського суду», – каже Марков.

Російські правозахисники побоюються, що ухвалення закону, який дозволить російському Конституційному судові обмежувати рішення Європейського суду з прав людини на території Росії, буде першим кроком до виходу чи виключення Росії з Ради Європи.

«Потенційно – це великий міжнародний скандал. Правду кажучи, якщо проект закону буде ухвалений, він означатиме, що Росія переглядає зобов’язання, які вона взяла на себе, підписуючи Європейську конвенцію з прав людини», – говорить директор московського офісу організації Human Rights Watch Анна Севортян.

Директор правозахисної організації «Меморіал» Олег Орлов пояснює нинішні маневри влади тим, що до Страсбурзького суду надійшли справи
щодо засудження колишнього олігарха Михайла Ходорковського та у справі смерті в ув’язненні юриста Сергія Магнітського.

«Вони очікують, що ці справи будуть неприємними для Росії. Рішення можуть стосуватися одного з головних фінансових питань. Все означає, що їм потрібно створити прецедент і якийсь механізм, який обмежуватиме рішення суду, які їм не доведеться виконувати», – заявив Орлов.

Очікують, що в першому читанні законодавство обговорюватиметься у вівторок, а весь процес ухвалення може бути закінчений до кінця нинішньої сесії, 6 липня.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG