Доступність посилання

ТОП новини

Білорусь і Росія серед 26 країн, де найбільше порушують права людини – звіт


Міністр закордонних справ Великої Британії Вільям Гейґ
Міністр закордонних справ Великої Британії Вільям Гейґ

Лондон – Британське міністерство закордонних справ оприлюднило звіт зі становища у ділянці прав людини, в якому міститься список 26 країн, де стан із правами людини викликає найбільше занепокоєння. Серед цих країн – Росія і Білорусь.

Росія і Білорусь цього року перебувають, згідно зі щорічним списком британського міністерства закордонних справ, серед 26 держав, що є найбільшими у світі порушниками прав людини. Серед інших країн у цій когорті, зокрема, Бірма, Афганістан, Іран, Ірак, Куба, Колумбія, Лівія, Пакистан, Сомалі, Ізраїль.

Міністр закордонних справ Великої Британії Вільям Гейґ пояснив мету публікації звіту про країни-порушники у ділянці прав людини. «Цей звіт показує, як права людини співвідносяться із ширшими підходами нашої закордонної політики. Він включає огляд 26 окремих країн. Він демонструє наше занепокоєння щодо цих країн, показує наші пропозиції щодо них, ті дії, які ми пропонуємо чинити щодо них. І ми зможемо оновлювати інформацію щодо дій цих країн що три місяці. Тож люди зможуть спостерігати за поступом у ділянці прав людини у цих країнах», – зазначив керівник британського МЗС.

У звіті мовиться, що у Білорусі представників неурядових організацій неодноразово затримували, допитували, їхні помешкання зазнавали обшуків. Працівники британського посольства у Мінську надавали підтримку організаціям, що зазнавали свавілля влади, і висловлювали серйозне занепокоєння щодо зникнення чотирьох знаних у Білорусі осіб – колишнього міністра внутрішніх справ Захаренка, заступника спікера парламенту Гончара, телеоператора Завадського та бізнесмена Красовського. Всі вони зникли за нез’ясованих обставин у 1999–000 роках.

Також Британія занепокоєна тотальним державним контролем над білоруськими ЗМІ, переслідуваннями журналістів, відмовами у журналістських акредитаціях. Незалежні журналісти є об’єктами особливо жорстоких переслідувань. Їхні офіси зазнавали обшуків, устаткування конфіскували, їх допитували. Двоє незалежних журналістів – Іріна Халіп та Наталія Радіна – досі перебувають під арештом за участь у подіях у день президентських виборів 19 грудня. Переслідувань з боку режиму Лукашенка зазнають й інші журналісти.

У Росії все, як було

Британське зовнішньополітичне відомство не помітило якихось змін у становищі із правами людини в Росії порівняно з 2009 роком. Тут тривали обмеження свободи зборів, роботи неурядових організацій та незалежних журналістів. Тривало насильство на расовому ґрунті та дискримінація.

Міжнародного осуду за порушення засадничих норм справедливого судочинства зазнали судові процеси проти Михайла Ходорковського та Платона Лебедєва. Не було нової інформації у справах про вбивство правозахисників Анни Політковської та Наталії Естемірової. Були часті повідомлення про порушення прав людини на Північному Кавказі. Жертви порушень прав людини у Чечні належної компенсації.

Британія – єдина країна ЄС, що має двосторонній формальний процес із Росією щодо проблем прав людини. Такий діалог відбувся у січні минулого року. Міністр Вільям Гейґ відвідав Москву у жовтні і виступив там на захист прав людини у Росії. У звіті зазначено, що питання прав людини залишатиметься у центрі відносин Британії з Росією 2011 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG