Доступність посилання

ТОП новини

Ордер для полковника Каддафі


Люди відзначають отримання звістки про ордер на арешт лівійського лідера Муаммара Каддафі, Бенгазі, 27 червня 2011 року
Люди відзначають отримання звістки про ордер на арешт лівійського лідера Муаммара Каддафі, Бенгазі, 27 червня 2011 року

Прага – Судді в Міжнародному кримінальному суді в Гаазі видали ордер на арешт лівійського лідера Муаммара Каддафі і його спільників. Їх звинувачують у злочинах проти людяності та спробах придушити повстання, котре триває в Лівії ось вже чотири місяці. Ордери видані також на арешти сина Каддафі і його глави розвідки.

Суддя Кримінального суду в Гаазі Санджі Ммасенуну Мунахенґ заявила у понеділок у цьому місті в Нідерландах, що суд оголосив офіційно про наміри заарештувати Каддафі і його спільників.

«Муаммар Каддафі в координації зі своїми правлячими спільниками в Лівії, включно з сином Сейф-аль-Ісламом, задумав і організував план утримання при владі шляхом придушення будь-якою ціною демонстрацій проти режиму», – зазначила суддя.

На шефа розвідки Лівії Абдаллу ас-Сенуссі також виданий ордер на арешт. Його звинувачують у переслідуваннях і вбивствах членів опозиції. Виступи лівійської опозиції розпочалися невдовзі після подібних повстань у сусідніх Єгипті та Тунісі, де диктаторські режими були скинуті народом.

Опозиція Лівії святкує перемогу

Одразу ж після оголошення Суду в Гаазі стихійні святкування цього почалися в Бенгазі, східної цитаделі повстанців. Так, представник Ради повстанців заявив журналістам, що громадяни в Лівії відчувають задоволення від цього рішення Міжнародного кримінального суду і це підтвердило переконання багатьох у Лівії, що Каддафі – злочинець.

Житель Місурати Салех Мохаммед зауважив журналістам, що рішення про арешт Каддафі стане ключовим у завершенні насильства в Лівії. «Я сподіваюся, що він буде заарештований у будь-який момент, бо він робить все більше злочинів та вбивств щодня. Від його ракет нема куди сховатися, хоча й його сили залишили місто, але вони щодня і повсюдно пускають ракети по нас», – зазначив Мохаммед.

Британський міністр закордонних справ Вільям Гейґ заявив також, що цим ордером «продемонстровано край законності режиму Каддафі та необхідність його негайного відходу».

Генеральний секретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен також привітав рішення Суду в Гаазі і додав, що це «зміцнює підстави місії НАТО в Лівії».

У понеділок, 27 червня, виповнилося рівно сто днів відтоді, як почалася воєнна операція з повітря сил міжнародної коаліції проти режиму Каддафі. Вона здійснюється в рамках резолюції Ради безпеки ООН щодо захисту мирного населення.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG